NRK Meny
Normal

Partene i kommunemeklingen vurderer framlagt skisse

Partene i kommuneoppgjøret vil ut over kvelden vurdere forslaget som Riksmekleren har lagt fram. NRKs reporter på stedet venter at man vil ha et svar i 22-tida.

Mekler Reidun Wallevik

Mekler Reidun Wallevik sier at partene melder fra til henne når de har bestemt seg for om de godtar den nye skissen som er lagt fram.

Foto: Kent-Amar Eriksen, NRK

I kveld sitter partene i kommunemeklingen og vurderer hvorvidt de skal godta forslaget Riksmekleren har lagt fram.

Partene startet en frivillig mekling tirsdag formiddag. De involverte er LO Kommune, Unio og YS Kommune.

Klokken 17 ble det lagt fram en skisse til en mulig løsning i kommuneoppgjøret, og det kan se ut til at streiken går mot slutten.

NRKs reporter på stedet, Eline Buvarp Aardal, forventer at det vil komme et svar i konflikten rundt klokken 22.

Tidligere i ettermiddag fortalte mekler Reidun Wallevik til NRK at hun hadde lagt fram en skisse til en løsning, som partene nå vurderer.

– Jeg har lagt fram en såkalt skisse nå klokka 17.00. Den har partene gått hver til sitt for å vurdere. Det som ligger i den er et forslag til en løsning. De skal melde tilbake til meg når de har bestemt seg for det ene eller det andre, sa hun.

Like før klokken 22 var partene på vei tilbake til Riksmekleren.

YS i streik

Gunn Olander, leder YS kommune, holdt appell til de streikende YS-medlemmene i forrige uke. Nå møtes partene til frivillig mekling.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ingen frist

Mekleren har ikke gitt partene noen frist for når de må bestemme seg.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid dette kan ta. Det er mye å gå igjennom for partene. Mange kjenner ikke innholdet, og i hvert fall ikke i detalj. Så det må nok ta noe tid.

– Hvor fort kan folk være tilbake på jobb?

– Det er veldig vanskelig for meg å si. Om partene sier ja til skissen, så kan streiken avblåses. Men de ulike organisasjonene kan si forskjellige ting, og om de sier nei, så fortsetter streiken.

Mekleren fortalte tidligere tirsdag at hun hadde håpet på en løsning i løpet av ettermiddagen.

– Jeg var litt optimistisk i formiddag. Alt tar litt lengre tid enn først antatt. Men nå når jeg har lagt fram en skisse håper jeg de vil takke ja, sier Wallevik til NTB.

Hun vil foreløpig ikke si hva skissen inneholder.

– Dette må avsluttes

NRKs økonimikommentator Steinar Mediaas tror ikke at organisasjonene vil fortsette opptrappingen av streiken. Han tror derimot den vil være over i løpet av de neste timene.

Steinar Mediaas

Kommentator Steinar Mediaas tror streiken vil være over i løpet av ett døgn.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Jeg tror løsningen må komme ganske fort. Streikerett i offentlig sektor er en spesiell streikerett, hvor man setter store samfunnssystemer ut av spill. Det koster veldig mye, sier Mediaas.

– Hvis vi får et opptrapningsvedtak i morgen, vil jeg si at det er et politisk selvmord. Det er helt utenkelig for meg, jeg kan ikke se for meg at de er så sucidale. Det norske demokratiets streikerett vil da stå i komediens lys, sier han.

– Dette må avsluttes før det går over i ren parodi.

Frivillig mekling

Tirsdag formiddag innledet partene frivillig mekling i to timer. Ved 13-tiden gikk de hver til sitt for å konferere med sine utvalg. Klokken 14.30 fortsatte samtalene med mekleren.

Samtidig som forhandlingsutvalgene i LO Kommune, Unio og YS Kommune og Akademikerne stilte til frivillig mekling med motparten KS hos Riksmekleren, var streiken i kommunesektoren under opptrapping.

Partene ble innkalt tirsdag formiddag etter at det har vært uformelle samtaler og sonderinger siden oppgjøret i staten kom i havn for tre av de fire hovedsammenslutningene lørdag.

– Vi får se hva meklingen bringer. Vi har alltid forhåpninger. Jeg håper vi kan komme et stykke videre, sa forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS på vei inn til møtet.

50.000 i streik

Fortsatt er mange offentlig ansatte i streik. Midt i denne uka vil over 50.000 ha forlatt arbeidsplassene sine.

I tillegg kommer flere tusen vektere, som ikke er offentlig ansatte.

Unio, som organiserer de fleste sykepleierne, politifolkene, lærerne og barnehageansatte, har flest i streik. De streiker fortsatt både i staten og i kommunene.

I staten er LO- og YS-streiken over. Ansatte på skattekontorene, på losbåtene og i departementene er stort sett tilbake på jobb. Det skjedde da LO og YS godtok et nytt tilbud på 4,1 prosent lønnstillegg natt til lørdag.

Det samme gjorde Akademikerne. Unio i staten sa nei og fortsatte streiken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger