Hopp til innhold

Møtet om lærerstreiken avsluttet – ny mekling søndag

Lørdag ettermiddag var partene i lærerstreiken tilbake hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning av den fastlåste konflikten. Partene kom ikke til enighet, men ble enige om å fortsette meklingen søndag.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland møtte opp med boller til partene lørdag

Foto: Annika Byrde / NTB

Lørdag morgen var KS og lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund tilbake hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning på streiken som har vart siden juni.

Litt over klokken 16:30 var lørdagens møte avsluttet. Riksmekler Mats Ruland sier de vil fortsette søndag.

Vi har hatt gode møter og samtaler, og vi skal fortsette i morgen. Partene vil nok ha behov for å jobbe mer internt til i morgen, sa Ruland til pressen etter at møtene lørdag var ferdige.

Vi har grunnlag for å fortsette snakke så for vi se om det fører til et resultat.

Vi er ikke i mål med alt. For at det skal være en løsning så må alle elementer som er i spill være løst og det er de ikke ennå.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland møtte opp med nyinnkjøpte boller og forslag han håpte kunne bidra til en løsning på konflikten.

Partene satt sammen hos Riksmekleren i over fire timer søndag. Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS sier det fortsatt er grunnlag for samtaler.

Vi har sittet her med det formålet om å finne en løsning og det har vært gode samtaler mellom partene.

Så det er fortsatt grunnlag for nye samtaler?

– Vi ville ikke vært her om det ikke var grunnlag for å snakke sammen. Vi er innstilt på å finne en løsning. Det er det det handler om. Vi er først og fremst opptatt av elevene. Og så er vi opptatt av å få lærerne tilbake på jobb igjen, sier Gangstø.

Kan bli lange samtaler

På vei inn til Riksmekleren var både Skolenes landsforbund og Utdanningsforbundet ordknappe om hva de hadde brukt pausen på. Men leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sa at de ville holde på så lenge det var håp.

– Vi jakter en løsning som gjør at lærere ikke sakker akterut lønnsmessig, og at det blir gjort noe med alle de lærerne som er uten lærerutdanning som underviser i norske klasserom.

Steffen Handal hos Riksmekleren

Lederen i Utdanningsforbundet Steffen Handal sier han vil bidra til å finne en løsning på lærerstreiken under møtet hos Riksmekleren lørdag.

Foto: Hanna Johre / NTB

Også søndag forrige uke møttes partene hos Riksmekleren, men da forlot Utdanningsforbundet møtet etter to timer.

Hvor lenge de blir værende denne gongen, er uvisst, sier Handal.

– Vi vet ikke hvor lang tid dette vil ta. Det kan ta timer, eller det kan ta dager, sier han.

– Fastlåst situasjon

Lørdagens møte kom i stand etter et møte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) fredag ettermiddag. Ministeren sa at det burde være opp til partene selv å finne en løsning på konflikten.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland var også forberedt på at det kunne bli en lang dag på kontoret.

– Det er en fastlåst situasjon, og vi vil trolig holde på lenge i dag, sa han til NTB på vei inn til møtet lørdag morgen.

KS har tidligere sagt at de har lite å gi i forhandlingene, og at lærerne ikke kan vente seg å få mer enn andre yrkesgrupper i kommunene.

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS var ordknapp før møtet med de andre partene i lærerkonflikten på Riksmeklerens kontor i Oslo lørdag, men sa at de ønsker å finne ei løyving

Foto: Annika Byrde / NTB

Men KS er også interesserte i å få avsluttet den langvarige konflikten.

– Vi er her bare for å finne ei løsning, sa en ordknapp arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS til TV 2 på vei inn til møtet.

Les også Lærarstreiken: Må ofre feriedagar og vere heime frå jobb utan løn

Mamma Christin Coldevin henter sønnen Kristoffer Coldevin Bjørnbak på Aspåsen skole i Bodø fredagen før streikeopptrappingen.

Avslo søknad om dispensasjon

Utdanningsforbundet varslet fredag at de tar ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke. Dermed vil tallet på streikende lærere øke til rundt 8.450.

Fredag søkte Vestland fylkeskommune om fritak for elevene som er hardest rammet av lærerstreiken. Men lørdag ble søknaden avslått, og fylkeskommunen ble bedt om å sende inn søknad for vær enkelt lærer, slik Hovedavtalen sier.

– Da gjør vi det, sier fylkesdirektør for opplæring i Vestland, Bjørn Lyngdal, til NRK. Han sier de vil søke dispensasjon for alle lærerne på de aktuelle skolene.

Lærerstreiken har vart siden 8. juni. I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund tatt ut 107 medlemmer og Norsk Lektorlag 89 medlemmer i streik.

Les også Adrian (10) ber om slutt på streiken. Hver dag er alvorlig, mener barneombudet.

Gaming under streiken

Urolig for situasjonen

Molde kommune har meldt tilbake til statsforvalteren om at de er urolige for elevene og hvilke konsekvenser den langvarige streiken kan komme til å få.

De helsemessige konsekvensene handler om langt mer enn liv og helse, sier assisterende kommunedirektør Hege-Beate Skjølberg i Molde kommune til NRK.

– Det har aldri vært streik i skolen så lenge, som vi kjenner til. Og det betyr at vi ikke vet hva konsekvensene blir for de gruppene som er mest rammet, verken når det gjeld det sosiale og helsemessige, eller det som går på faglig tap.

AKTUELT NÅ