NRK Meny
Normal

Røde Kors klare til å ta imot Utøya-pårørende i helga

Fredag blir Utøya åpnet for pårørende for første gang. Røde Kors står klar til å møte hver familie med én person som skal følge dem rundt på øya.

Det legges fortsatt ned blomster for ofrene etter massakren på Utøya

Det blir fremdeles lagt ned blomster for ofrene etter massakren på Utøya.

Foto: Arkiv / NRK

Hver familie blir møtt av en person fra Røde Kors som skal følge dem rundt på øya.

Det skal også være politi på øya som kan svare på spørsmål om hvor deres kjære døde.

Per Kristen Brekke, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB)

Per Kristen Brekke, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB), er ansvarlig for markeringene på Utøya til helgen.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

– Vi skal ha én person som kan snakke og lytte, men også være stille når det er behov for det, og følge familien hele veien, sier Per Kristen Brekke, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB) og ansvarlig for markeringene, til NRK.

– Det skal også være politi på øya i tilfelle det er spørsmål til politiet og de enkelte stedene hvor deres kjære døde i forbindelse med det som skjedde den 22. juli, forklarer han.

– Ta vare på etter beste evne

Mange av de drepte ble funnet i vannet utenfor øya. Her vil familiene bli vist til steder hvor ungdommene kan ha lagt på svøm fra.

– For noen vil dette være for tidlig. Men det vi fokuserer på, er å ta vare på dem etter beste evne når de er på øya. Ikke minst når vi skal frakte dem fra Oslo og ut og over i båt, som også byr på noen problemer, sier Brekke.

Med hjelp fra Forsvaret skal folk bli fraktet over fra fastlandet. Det er ventet at rundt 600 familiemedlemmer kommer til Utøya på fredag.

Interessen for de to besøksdagene på Utøya, fredag 19. og lørdag 20. august er svært stor, opplyste DSB til NRK i går.

Vel 1.500 personer ønsker å besøke Utøya når AUFs sommersted åpnes for overlevende og etterlatte på de to dagene til sammen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger