Parat: Vi bøyer ikke for trusler

Parat kommer ikke til å følge kravet fra Norwegian om å stille til forhandlingsbordet kl. 15. Det er useriøst av Norwegian, sier Parat-lederen.

Intervju med Skjæggerud i Parat

– Det er useriøst av Norwegian å si dette gjennom media etter at vi satt fem timer i natt. Vi har ikke hørt fra Norwegian siden i natt, sier Parat-leder Hans Erik Skjæggerud.

Torsdag ettermiddag sa ledelsen i Norwegian at de hadde fått nok, og ga Norwegian Pilot Union (NPU) og Parat beskjed om å komme til forhandlingsbordet umiddelbart.

Partene fikk en frist til kl. 15, men dette blir blankt avvist fra Skjæggerud.

– Vi kan ikke møte til forhandlinger med en trussel om å bli nedlagt når betingelse er at vi skal fravike vårt eneste og viktigste krav. Det er ikke sånn det fungerer.

Pistol mot tinningen

Han mener det er direkte useriøst av Norwegian og sier det mangler sidestykke i norsk arbeidsliv. Skjæggerud beskriver det som å få en pistol mot tinningen.

– Hvis det blir plassert en pistol mot tinningen og du får beskjed om å skrive under, uten mulighet til å forhandle om vilkårene, blir det vanskelig å karakterisere det som noe annet.

Da Norwegian et par timer tidligere fremsatte kravet om å stille til forhandlinger, forklarte kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik at selskapet blør på grunn av streiken, og at mange tusen passasjerer ramme?

Er dere ikke redde for å selskapet skal forblø?

– Man må huske at vi er i en lovlig arbeidskonflikt som følge av at vi i flere måneder har vært i forhandlinger der vi ikke har kommet frem til en enighet, sier Skjæggerud.

Reelle forhandlinger

Natt til torsdag satt partene sammen i fem timer uten de klarte å komme til noen form for enighet. Norwegian oppfordret motparten til å bli med på fortsatt frivillig mekling med meklerens bistand. Men ifølge Norwegian avslo Parat dette.

– Vi ga enda mer på områder som pensjon, forsikring og arbeidstid, men selskapet ga ingenting tilbake på det som er vårt viktigste spørsmål – en avtale med moderselskapet. Da så vi ingen grunn til å fortsette. Det neste vi hører er en pressemelding med en trussel, sier Parat-lederen.

Han sier de fortsatt er klare til å møte til forhandlinger når Norwegian er villige til å møte dem om reelle forhandlinger.

Det står fortsatt ved lag, men det fungerer ikke på den måten at det henger trusler over hodet.

Norwegian om forhandlingene

– Vi må ha et forslag på bordet som ikke inneholder krav om å ha styringsrett i konsernet, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian. Det er lite som tyder på at partene i Norwegian-streiken er klare for forhandlinger hos Riksmekleren.