Parat saksøker Norwegian

Fagforeningen Parat går til søksmål for å få det som de vil i den betente striden med Norwegian.

Bjørn Kjos

Konflikten mellom pilotene og Norwegian-sjef Bjørn Kjos er blitt stadig dårligere den siste uken.

Siden lørdag har 70 Norwegian-piloter vært i streik. Fra og med onsdag trappes streiken opp til 650 piloter dersom konflikten ikke løses.

Stridens kjerne er hvor pilotene skal være ansatt i Norwegian-konsernet, noe som påvirker hva slags rettigheter de har. Mens pilotene i dag er ansatt i ulike datterselskaper, ønsker pilotene å være ansatt i moderselskapet.

Går til søksmål

Nå opplyser fagforeningen Parat overfor NRK at de vil gå rettens vei for å få det som de vil.

– Vi har varslet et søksmål overfor Norwegian der vi hevder at moderselskapet er den reelle arbeidsgiveren til pilotene, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Hvorfor mener dere det?

– Moderselskapet er de som bestemmer hvor pilotene skal være på jobb, når de skal være på jobb, hva de skal gjøre på jobb. Det er de som utøver personalfunksjonen. Det er de som uttaler seg om selskapet og alt som har med det å gjøre. Etter alle arbeidsmiljølovens regler er moderselskapet arbeidsgiveren, sier Skjæggerud.

Hans-Erik Skjæggerud

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud

Foto: Parat

– Søksmålet er en liten detalj

Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik kaller søksmålet for en «liten detalj» i forhold til krisen som streiken påfører selskapet.

– Norwegian Pilot Union og Parat ønsker og lede og styre selskapet, sier hun.

I ettermiddag ble det klart at all innenlandstrafikk i Skandinavia innstilles på onsdag som følge av streiken. Alle avganger mellom de skandinaviske hovedstedene blir også kansellert.

Utenlandstrafikk kan også bli rammet

Norwegian utelukker heller ikke at streiken i tillegg vil ramme avganger og ruter også utenfor Skandinavia.

– Vi skal forsøke å gjøre det vi kan for å gjennomføre flyvningene mellom andre europeiske byer og i Skandinavia så lang det lar seg gjøre, men når 650 piloter går i streik, sier det seg selv at det er vanskelig, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Les også: