Hopp til innhold

Påminnelser på sms fikk flere til å stemme

Påminnelser på sms fikk flere unge under 30 år til å stemme. Det samme gjorde et eget informasjonsbrev til innvandrere. Det viser et forsøk Institutt for samfunnsforskning gjennomførte ved kommunevalget ifjor.

Valg-SMS

PÅMINNELSE: Dette var ett av budskapene i tekstmeldingene som ble sendt ut i foirkant av lokalvalget i fjor. (Montasje)

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Johannes Bergh

Forsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

Før valget fikk utvalgte velgere i 27 kommuner to sms-er med påminnelser om valget. Samtidig hadde man en kontrollgruppe som ikke fikk slik informasjon.

Meldingene som ble sendt ut før valgdagen inneholdt følgende tekst:

«Dette er en vennlig påminnelse om lokalvalget 14. september. Demokratiet har bruk for din stemme, så husk å delta i valget! Hilsen valg.no»

På valgdagen ble følgende meldinger sendt ut:

«Hei! Har du stemt? Hvis ikke, kan du ennå rekke det. Valglokalene er åpne fra kl. XX til kl. XX i dag. Delta i valget! Hilsen valg.no »

Laster innhold, vennligst vent..

Sms virker på unge

– Det å sende ut disse sms-ene økte valgdeltakelsen blant unge under tretti år med fem prosentpoeng, men hadde langt mindre effekt på eldre, sier forsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning.

Forskerne sendte også ut et eget informasjonsbrev til innvandrere med stemmerett fordi dette også er en gruppe med lav valgdeltakelse. Det ble sendt ut tre ulike varianter med litt forskjellig vinkling. Det brevet som virket best, beskrev valgdeltakelsen blant innvandrere som alt for lav, og oppfordret velgerne til å stemme.

– Alle brevene inneholdt litt informasjon om hvordan man stemmer og hvorfor man bør stemme. Og de økte deltakelsen fra 4,8 til sju prosentpoeng hos førstegangsvelgerne, sier Bergh.

Laster innhold, vennligst vent..

Overraskende

Både brevene og SMS-ene viste seg å ha større effekt enn forskerne trodde på forhånd.

– Mange innvandrere er kanskje ikke klar over at de har stemmerett, og mange vet ikke hvordan man stemmer. For ungdom handler det om å få et lite puff og en påminnelse, tror Bergh.

Karzan Mamhassan og Aji Amin.

VIL HA APP: Karzan Mamhassan og Aji Amin tror det ville vært enklere å stemme dersom man kunne gjøre det via en app.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN / NRK

Men ikke alle lot seg overtale av påminnelsen fra forskerne. Karzan Mamhassan og Aji Amin som NRK møter på Rådhusplassen, forteller at de ikke brukte stemmeretten i fjor.

– Jeg hadde ikke tid, sier Aji Amin, som understreker at han stemte ved siste stortingsvalg.

De to mener sms-er og brev ikke er nok.

– For å få unge til å stemme må man gjøre det mulig å stemme via en app, mener de to.

Kan bli innført

Valgdeltakelsen blant innvandrere og unge under 30 år var i fjor rundt 40-45 prosent, noe som er langt lavere enn i befolkningen forøvrig. Undersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med kommunaldepartementet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Det er nå opptil disse å vurdere om tiltakene bør bli vanlig praksis. Fem prosent økning betyr at 40.000 flere ville ha stemt hvis alle 800.000 velgere under tretti år hadde fått sms-er.

AKTUELT NÅ