Hopp til innhold

SV om kufôr: – Palmeolje bør forbys

Hvis vi ikke får stoppet palmeolje, er matproduksjonen i hele verden truet. Det sier SVs Karin Andersen som vil forby palmeolje. – Dette handler om klima ikke maten.

Illustrasjon

Norske melkekyr fores med palmeolje. Nå må palmeoljen forbys sier SVs Karin Andersen.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Vi må få slutt på bruken av palmeolje, det er noe av det som skader klimaet på jorda aller mest.

Karin Andersen fra SV er opprørt. Etter at NRK i dag tidlig fortalte at norske melkekyr fores med palmeolje, skrev Andersen på meldingstjenesten Twitter at palmeolje må vekk.

For uten at hverken bønder eller forbrukere er informert blir kraftfôret til norske kyr tilsatt palmeolje.

Karin Andersen

Karin Andersen mener palmeolje må forbys.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

For å møte den økende etterspørselen etter smør, besluttet Tine å øke fettprosenten i melka. Løsningen ble kraftfôr med økt innhold av palmitinsyre som er utvunnet av palmeolje.

– Alle skjønner at dette kan vi ikke fortsette med hvis vi vil berge klima, sier Andersen.

Ødelegger regnskogen

Regnskogen blir hogd ned for å gi plass til palmeoljeproduksjon. Dag Hareide,

Rå palmeolje bearbeides

En arbeider på en plantasje i Langkat i Indonesia bearbeider rå palmeolje.

Foto: STRINGER/INDONESIA / Reuters

leder i Regnskogfondet har uttalt til NRK at 85 prosent av palmeoljen som brukes i Norge kommer fra områder i Malaysia og Indonesia som brenner av regnskog for å produsere palmeolje.

Karin Andersen mener det er et tillitsbrudd fra Tine at de har produsert melk hvor kyrne har spist för basert på palmeolje.

– Dette er importert fôr, og den melka som vi tenker er norsk er jo ikke det. Vi blir ikke spesielt glad for å høre at det er puttet palmeolje inn i mat som vi trodde var fri for det.

Hun tror ikke det er noe galt med melka, men sier at dette må Tine ta på det største alvor.

Andersen mener dette er et stort globalt klimaproblem, og at må produsere maten vår mer på grovfor.

Sertifisert palmeolje kan brukes

– TINE og Felleskjøpet bør snarest sørge for at de kun benytter sertifisert palmeolje, som kan garantere for at regnskog ikke ødelegges, selv når det skulle oppstå "smørkrise" i Norge.

Hanna Marcussen

Tine og Felleskjøpet må bruke sertifisert palmeolje sier Hanna Marcussen fra Miljøpartiet de grønne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det sier Miljøpartiet de grønnes talskvinne Hanna E. Marcussen.

- Felleskjøpet, landbrukssamvirkene og matminister Listhaug har et felles ansvar for at norske husdyr fôres på måter som ikke raserer regnskog og ødelegger både lokalt livsmiljø, naturmangfold og klima.

Marcussen sier det er oppsiktsvekkende dersom TINE, landbruksgiganten som har som mål å gi samfunnet en bærekraftig matproduksjon, benytter palmeolje fra multinasjonale selskaper som raserer regnskog.

Ikke gi palmeolje til kua for å få smør

– Felleskjøpet sier de ikke får fet nok kraftfôr, er ikke det et godt nok argument?

– Det finnes ikke noe argument som er godt nok for å ødelegge klima i verden, og alle må ta ansvar for det. Da må vi slutte å bruke palmeolje som resulterer i klimaødeleggelse, sier Karin Andersen fra SV.

Tine ønsket å øke fettprosenten i melka og dermed ble kraftforet til kyrne tilsatt palmeolje. Grunnen var at etterspørselen etter smør var stor og Tine ville unngå smørkrisa

– Jeg må le litt, jeg har aldri lidd av smørmangel, sier Andersen. Og hvis vi må reduserer litt på smørforbruket vårt så er kanskje ikke det det største problemet i verden.

– Nå må vi produsere den maten og råvarene vi trenger selv, sier Andersen

Krever å få vite alt kua spiser

– Jeg krever at de opplyser om alt hva kyrne spiser.

Nina Torgersen, daglig leder i Helseforum for kvinner i Oslo sier dette høres veldig mystisk ut. Hun er skeptisk til Tines forklaring om at det er en lang liste

Helseforum for kvinner i Oslo

Nina Torgersen i Helseforum for kvinner i Oslo vil vite hva matdyrene spiser.

Foto: Privat

med ingredienser i kyrnes fôr og at de ikke kan opplyse om alt.

Direktør i Tine Rådgivning, Johnny Ødegård har opplyst til NRK at palmeolje fungerer veldig bra for kumagen, men at de ser de etiske dilemmaene som er knyttet til palmeolje.

Ødegård sier at det er viktig å understreke at melka er like god og sunn som tidligere selv om bruken av palmeolje har økt.

– Det er vanskelig å vite hvordan kyrnes kosthold påvirker oss mennesker men dette er en prinsippsak, sier Torgersen i Helseforum for kvinner i Oslo.

Hun vil vite hva alle dyrene spiser som er matdyr for mennesker. Myndighetene sier at det er veldig viktig hva vi mennesker spiser og da må det være viktig hva dyrene spiser.

Torgersen er ikke imot palmeolje bortsett fra at det bør være fra bærekraftige områder.

Vil heller ha norsk for-alternativ

– Min mening er at det å produsere palmeolje for bruk i kyrfôr ikke er akseptabelt.

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke er ikke glad for det han hører. Han sier at de heller vil ha et norsk alternativ i stedet for å importere palmeolje fra andre deler av verden.

– Vi mener at palmeolje må reduseres mest mulig, sier han.

Nils T Bjørke

Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier det er uakseptabelt at det er palmeolje i foret til melkekyrne.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Samtidig er dette en del av landbrukspolitikken sier Bjørke. Han forteller at hvis bonden skal klare å leve av å drive melkeproduksjon, må produksjonen på melk opp. Det vil si at bonden må produsere mer melk per kyr per år og da er det behov for fet kraftfor.

Kraftfôr er billig sammenlignet med grovfôrproduksjon, og det er en utfordring for bonden å klare seg.

– Beste måten er å produsere enda bedre grovfôr. Å produsere korn i Norge som er tilpasset norsk husdyr slik at man kan bruke det.

Men det betyr at man kan få mindre melk per dyr presiserer Bjørke.

– Hvorfor kan ikke kyrne spise mer gress?

– Det er det vi sier, vi må produsere enda bedre gress med bedre kvalitet og man må få dyrene ut slik at man kan produsere.

Bjørke sier at det er viktig med en politikk hvor bonden er stor nok til å produsere mest mulig av foret selv. Det er veldig krevende og mange bønder sliter med det i dag.

– Hvis du skal gi et råd til landbruksministeren, hva vil det være?

– At man klarer å se sammenhengen. Hvis man skal ha dyrere råvarer inn i foret til dyret, må produktet koste mer.

Ikke krav til merking av fett-type

Landbruksminister Sylvia Listhaug (Frp) vil ikke kommentere dette overfor NRK. Men gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet sier hun i en epost:

«Det er EØS-regelverk som angir hvilke fôrtyper som tillates, og som gir regler om erking. Etter dette regelverket er det ikke noe krav om merking av fett-type. Utover dette er det fôrprodusentene som har ansvar for sammensetningen av fôrseddelen til husdyrene» står det i eposten fra Listhaug.

AKTUELT NÅ