Hopp til innhold

På tøfler rundt Taj Mahal

Selv kongelige må iføre seg tøfler før de får besøke verdens mest berømte og romantiske gravplass, Taj Mahal i India.

Kronprinsparet i India
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Som et bevis på sin kjærlighet til sin yndlingshustru Mumtaz Mahal, som døde i barselseng etter å født sitt 14. barn i 1629, bygget mogulkongen Shah Jahan det palasslignende mausoleet til minne om sin unge kone.

Mer enn 20.000 håndverkere jobbet i over 22 år for å reise gravkammeret.

Kronprinsparet vandret hånd i hånd rundt det storslåtte byggverket i hvit marmor. Bygget regnes som et av verdens underverker og står på UNESCOs verdensarvliste.

Gravpalasset valfartes av kjærestepar fra hele verden og besøkes hvert år av 2,7 millioner turister.

Den hvite bygningen forandrer farge alt etter tiden på døgnet. Kronprinsparet var heldige og opplevde Taj Mahal på den vakreste tiden, i det rosa lyset like før sola gikk ned.

Berømt benk

Selvsagt måtte kronprinsparet også sette seg på den berømte kjærlighetsbenken foran Taj Mahal, der kronprinsens foreldre lot seg fotografere da de besøkte India for 20 år siden.

Prinsesse Diana ved Taj Mahal
Foto: Ken Goff / CAMERA PRESS

Kronprinsessen, iført jakke i kjærlighetens røde farge, holdt kronprinsen godt i hånden under fotograferingen.

Et av de mest kjente kongelige bildene fra den samme benken er av britiske prinsesse Diana, som satt der trist og alene i 1992 da hun og prins Charles var på offisielt besøk i India. Et knapt år senere var paret skilt.

Elefanttransport

Taj Mahal er kjent over hele verden og er nærmest blitt et symbol på India., selv om det er bygget i persisk stil og ikke klassisk indisk arkitektur.

Bygget er svært enkelt i sin form, men har en utrolig symmetri. Kuppelen i midten er 70 meter høy og er flankert av fire mindre kupler. Ved hvert hjørne står en minaret, men de har aldri vært i bruk til bønn.

 

Solnedgang over Taj Mahal
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den hvite marmoren til bygget ble transportert til Agra med tusen elefanter fra Jaipur, 300 km borte.

Skyggesiden

På grunn av forurensningen som ødelegger marmoren i det praktfulle byggverket, er det ikke lenger lov å kjøre bil eller buss helt fram til Taj Mahal.

Turistene også de kongelige transporteres med små el-drevne busser fram til selve palasset.

Taj Mahal ligger ved elven Yamunas bredder i den sørlige delen av byen Agra. Langs veien fra byen og ut til palasset er forskjellen mellom fattige indere og velstående turister svært svært synlig.

Det kunne heller ikke kronprinsparet unngå å legge merke til, der kortesjen presset seg fram i stor fart uten å ta hensyn til verken fotgjengere, syklister eller hellige kuer langs veien.

AKTUELT NÅ