Hopp til innhold

På chartertur til det aller helligste

Denne måneden er det klart for storinnrykk i Mekka, muslimenes hellige by. Flere millioner muslimer samles der, og tilreisende på pakketur fra Norge kan vente seg et komplett kaos.

Amer Rauf gjør seg klar til Mekka

Amer Rauf prøver på ett av de to kledene han skal ha på seg i Mekka. Hele familien hjelper til med pakkingen.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Jeg har bedt alle om å bare ta med seg håndbagasje. Det er så mye bagasje som forsvinner i pilegrimsmåneden - den lille flyplassen blir jo fullstendig overbelastet, forteller Amer Rauf.

På pilegrimsreise til Mekka

De 43 pilegrimsreisende forlot i dag Gardermoen, og kom i ettermiddag fram til første stopp: Istanbul.

Foto: Amer Rauf / Privat

Han er reiseleder for 43 muslimer som skal på pilegrimsreise fra Norge til Mekka i Saudi-Arabia.

Når NRK.no møter ham hjemme dagen før avreise, er han i ferd med å pakke en liten koffert som han kan ha med seg på flyet.

– Jeg tar bare med meg det mest nødvendige. Foruten å være et hellig sted er Mekka også et ypperlig sted for shopping, så der kan vi kjøpe alt vi trenger, sier Rauf.

Fire millioner tilreisende

Profeten Muhammed ble født i Mekka 570 e.Kr. Alle muslimer må gjennomføre en tur til den hellige byen minst én gang i livet - så fremt de har økonomi og helse til det. Det er kun muslimer som slipper inn i den hellige byen.

De fleste pilegrimene reiser under pilegrimsmåneden Hajj, og i år er det er ventet rundt fire millioner muslimer til Mekka.

For reiselederen kan det bli en svært utfordrende tur.

– Jeg er nervøs og spent. Dette er min første tur til Mekka i Hajj - og i tillegg har jeg ansvar for mange mennesker. Jeg tror nok tålmodighet blir viktig på denne turen, smiler Rauf, og legger et par sandaler i den lille kofferten.

Hva er det verste som kan skje?

– Det verste er vel at flyet aldri kommer, eller at det skjer noe jeg ikke kan kontrollere, som at bagasjen kommer bort, eller at det blir store forsinkelser. Men jeg har troen på at dette skal gå veldig bra, legger han til.

Mekka

Det er trangt om plassen i Mekka i Hajj. - Vi må holde godt fast i hverandre slik at ingen kommer bort fra gruppen, sier Amer Rauf.

Foto: AMER HILABI / Afp

En dyr tur

De fleste pilegrimene reiser på organiserte pakketurer. Og det er ingen billig charterferie de skal på - turen til Mekka koster dem rundt 30.000 kroner.

– Det er nesten umulig å gjennomføre denne pilegrimsreisen alene. Det er så mye som må være i orden på forhånd - alt fra overnatting til vaksinekort, og personopplysninger som må sendes til riktig sted. Derfor velger de fleste å reise på pakketurer, forteller reiselederen.

– På flyplassen i Jeddah må vi dessuten være forberedt på mange timers venting, og da er det trygt å ha en reiseleder som holder litt orden på ting, sier han.

– Blir sår i varmen

Raufs reisefølge skal tilbringe 22 dager i Saudi-Arabia. Først skal de til kaotiske Mekka, deretter rolige Medina.

Amer Rauf forbereder seg på pilegrimsreise

Når reisefølget mellomlander i Istanbul, skifter de til Eram - en hvit drakt i to deler de skal ha på seg i Mekka.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

I Mekka besøker de Kaba, regnet som Guds hus. De skal gå barbeint rundt Kaba sju ganger, iført hvite kleder. Deretter skal de gå sju ganger mellom de to høydene, Safa og Marwa.

– Her er det viktig å ta noen forholdsregler. Det er varmt, man svetter mye og går langt. Vi skal være naken under de hvite kledene, og når man går så mye, blir man fort sår. Vi må smøre oss med salve, humrer Rauf, som snakker av erfaring.

– Sist gang jeg gikk i Mekka glemte jeg å ta på salve. Det var vondt, ler han.

– Det største i livet

Pilegrimsreisen til Mekka er en av islams fem søyler, og noe av det største en muslim gjør i livet. Hele familien deltar i forberedelsene, og i helgen arrangerte Raufs familie en stor avskjedsfest for ham.

– De fleste muslimske familier gjør dette når et familiemedlem skal dra på pilegrimsreise. De ber de for meg og synger. Også spiser vi masse god mat, forteller Rauf.

– Det er en fantastisk reise, og tanken er at vi på en måte skal bli født på ny. Vi går rundt Kaba i hvite kleder, lik de vi begraves i når vi dør. Slik viser vi at vi begraver vårt gamle liv med alle dets synder, og fødes på ny - renset.

– Derfor barberer vi også bort alt håret vårt på denne turen, sier han.

Familien ber for pilegrimen

Hele familien er samlet før Amer Rauf skal reise til Mekka. Kvinnene i familien synger og ber for ham.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Vil få med flere unge

Rauf har planer om å gjennomføre flere slike pakketurer i Hajj i årene som kommer, og håper på å få med seg flere unge muslimer.

– Mange unge vegrer seg fra å reise til Mekka på grunn av alt kaoset. De har inntrykk av at dette er en vanskelig tur. Men det trenger ikke å være slik, sier han.

– Man skal ikke bare slite og lide på en slik tur, det skal også være en ferie. Man skal ikke se på det som tvang. Derfor håper jeg at jeg lærer masse på denne turen, og kan gjøre det enda bedre neste gang.

– Da kan jeg utvide, og ta med meg mange flere pilegrimer - også de unge, smiler Rauf.

AKTUELT NÅ