Hopp til innhold

På kongeferd Norge rundt

Fra den store signingsferden i 1991 fram til i dag har kong Harald reist land og strand rundt for å møte folket.

Herøy 18. august 1992: Kongeparet på signingsferd
Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

NRKs distriktskontorer har sammen funnet høydepunktene fra kongens 16 år lange regjeringstid.

Sør-Trøndelag

Etter at kong Olav døde 17. januar 1991, var det sorg ved hoffet. Da sommeren kom, skulle det nye kongeparet ikke bare møte folket, men også signes til gjerning i Nidarosdomen. 

 

Signing i Nidarosdomen
Foto: NRK

 

Kongen signes i Nidarosdomen

Møre og Romsdal

Mer enn 300 steder i landet har fått besøk av kongen i løpet av de 16 årene. Det mest kjærkomne besøket av alle var trolig turen til Vest- og Nordvestlandet for å se de store skadene og møte folk som var rammet av orkanen i januar 1992.

 

Kongen møter de orkan-rammede
Foto: NRK

 

Se video fra orkanrammede Nordvestlandet

Finnmark

Få av kongens taler har fått like stor oppmerksomhet som talen han holdt i Kiberg i 1992. 47 år etter krigens slutt ga han partisanerne oppreisning og ba om unnskyldning for myndighetenes forfølgelse av krigsheltene.

 

Kongen ved partisanbautaen
Foto: NRK

 

Se video av kong Haralds tale ved partisanbautaen

Hedmark og Oppland

Kong Harald har aldri lagt skjul på at hans hjerte banker for vinteridrett. Både før og under vinter-OL på Lillehammer i 2004 var kongen svært aktiv. Og hvem skulle ellers ha åpnet lekene?

 

Kong Harald åpner Lillehammer-OL
Foto: NRK

 

Se video om kongens OL-engasjement

Nordland

For ti år siden feiret kongeparet sine 60-årsdager med konge-cruise. Kongelige fra hele Europa ble invitert på cruise for å oppleve det flotteste landet har å by på: Naturopplevelser langs norskekysten.

 

Europas kongelige feiret sankthans på Nordlandskysten
Foto: NRK

 

Se video: Kongelig cruise-feiring  

Akershus og Oslo

Jakt og fiske er godt synlige kongelige fritidsinteresser. I Semsvannet i 2003 fisket han sammen med skoleelever i Asker - i prosjekt skolestang. - Blir man glad i å fiske og jakte, blir man også glad i naturen og passer på den, mener kong Harald.

 

Kongen prøver fiskelykken ved Semsvannet i Akershus
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

 

Se video: Med fiskestang i Semsvannet

Nord-Trøndelag

Noe av det første kongen gjorde da han var frisk etter hjerteoperasjonen våren 2005, var å finne fram fiskestangen. Ved elvebredden av Bjøra viste han fram sine fluefiske-kunster.  

 

Kong Harald fisker i Namdalen
Foto: NRK

 

Se video fra fluefiske i Namdalen

Sami radio

Kong Harald legger stor vekt på å være konge for hele landet. Han har alltid vist stort engasjement for samenes situasjon i Norge, og er alltid en velkommen gjest - ikke minst på Finnmarksvidda.

 

Kong Harald med sametingspresident Ole Henrik Magga
Foto: NRK

 

  Se video: Også samenes konge

Hordaland

Når kongen reiser rundt, er han opptatt av å møte vanlige folk. Og i Bergen, der kongeparet er årlige, faste gjester, er det som regel feststemning i hele byen når kongen er på besøk.

 

Kongeparet i Bergen
Foto: NRK

 

Se video fra kongebesøk i Bergen

Sørlandet

I juni 2000 dro kongen og dronningen igjen på seilas med kongeskipet. De besøkte flere byer langs Sørlandskysten, blant annet Arendal, som de så fra en landauer trukket av to hester.

 

 

Kongeparet så Arendal fra landauer
Foto: Bendiksby,Terje / SCANPIX

 

Se video fra kongelig sørlandsbesøk

Alene eller sammen med familien har kongen reist på kryss og tvers av landet siden signingsferden. Han har ledet åpningsseremonier, besøkt lokalsamfunn, deltatt i lokale feiringer - hele 300 steder rundt om i Norge har i alt fått besøk av kongen i disse 16 årene. Og reisevirksomheten er langt fra slutt, så de som ennå ikke har fått kongelig besøk, har noe å se fram til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger