På grensa til ekstremvær i sør

Flere steder i landet skaper dårlig vær trøbbel i form av stengte veier og innstilte ferger. Lørdag og søndag er det ventet ekstreme nedbørsmengder i Agder og Rogaland.

Kunstgress blåste av

FLERRET AV: Det nylagte kunstgresset på fotballbanen i Bergtoras vei på Gimlekollen i Kristiansand ble tatt av vinden fredag morgen.

Foto: Kim Nystøl / NRK

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel. Det omfatter så godt som hele landet, og folk advares om vanskelige kjøreforhold, blant annet på fjelloverganger.

– Stormfullt i Agder. På grensa til ekstremvær fredag morgen, tvitret Meteorologisk institutt seint torsdag. Fredag morgen ble det målt liten storm på Lista fyr i Vest-Agder.

Lørdag og søndag er det ventet ekstreme nedbørsmengder i Agder og Rogaland. Ekstremværet har fått navnet Synne, melder Meteorologisk institutt.

Det er ventet 100 til 150 millimeter nedbør i løpet av 30 timer og lokalt i indre strøk 200 millimeter på 30 timer.

E6 over Saltfjellet åpen

I Nordland er E6 over Saltfjellet åpen etter å ha vært stengt gjennom natten på grunn av uvær, mens det er kolonnekjøring på E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp i Finnmark. Det samme gjelder riksvei 7 over Hardangervidda.

Riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane er nettopp åpnet etter kolonnekjøring. Fylkesvei 51 over Valdreflye er uværsstengt, og det er innført kolonnekjøring over Haukelifjell på E134.

Store mengder regn førte til mye overvann og trafikale problemer på veiene i Rogaland i morgenrushet.

SE VIDEO: Stavanger Natur og Idrettsservice har hatt en travel morgen. Her i Rødknapplia på Tasta i Stavanger. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Vindfullt og vått på Sørlandet

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss sier sørlendingene kan vente seg kraftig vind fra nordvest i løpet av fredagen.

– Fredagen blir både vindfull og våt, men det blir tørrere etter hvert, sier Gislefoss til NRK.

Han sier fredagsværet starter med regn, men nedbøren vil gi seg i løpet av formiddagen, før et nytt regnvær kommer inn over landsdelen fredag kveld.

– Det har vært en del vind allerede, men utpå dagen vil vinden komme fra nordvest. På kysten vil vinden komme opp i sterk kuling i øst og storm i vest. Stedvis nær Lindesnes vil det komme opp i full storm en periode, sier Gislefoss.

Vind fredag morgen

KRAFTIG VIND: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss sier sørlendingene kan vente seg kraftig vind fra nordvest i løpet av fredagen.

Foto: YR.no

Trøbbel til sjøs

Når det gjelder sjøtransport, er flere fergestrekninger i Nordland stengt, mens Stena Lines ferge fra Oslo til Fredrikshavn måtte innstille avgangen torsdag kveld, melder NTB.

Color Line har kansellert avgangene både fra Larvik og Kristiansand til Hirtshals, samt fra Sandefjord til Strömstad.

Fra tidlig fredag morgen ventes vestlig full storm som vil avta fredag ettermiddag, framgår det av OBS-varselet for Skagerrak.

For rundt 1000 håndballtilhengere betyr innstillingene forsinket avreise til VM for kvinner, som starter i Danmark lørdag kveld. Men ifølge Fædrelandsvennen kommer de seg med ettermiddagsavgangen fredag.

Retning mot Mo i Rana, 674 moh

STENGT: Saltfjellet er stengt på grunn av uvær. Statens vegvesens webkamera på Saltfjellet. Retning mot Mo i Rana, 674 moh.

Foto: Statens vegvesen

Vannet flommet på veiene

Store mengder regn har gitt mye overvann og trafikale problemer på veiene i Rogaland i morgentimene fredag,

I 08.50-tiden melder Stavanger-politiet at trafikken nå flyter som normalt i Eskelandsgeilen på Tasta i Stavanger etter store problemer med overvann.

Stormen «Helga» har rammet flere steder i Danmark. Verst er den på Vest- og Nord-Jylland, og har ført til at flere tog- og ferjeavganger er innstilt.

Store mengder regn har gitt mye overvann og trafikale problemer på veiene i Rogaland.

SE VIDEO: Store mengder regn har gitt mye overvann og trafikale problemer på veiene i Rogaland i morgentimene.

SISTE NYTT

Siste meldinger