Hopp til innhold

Ropstad møter motstand fra eget parti

Kritikken har haglet etter Ropstads knallharde angrep mot miljøbevegelsen. Nå kommer kritikken fra egne rekker.

Geirmund Lykke i KrF

Gruppeleder Geirmund Lykke i Trondheim KrF er overrasket at partileder Kjell Ingolf Ropstad lister opp miljøbevegelsen som en av ideologiene som truet menneskeverdet og ikke liberalismen, som Venstre og Frp står for.

Foto: Silje Rognsvåg / NRK

– Hvis dette er et eksempel på hvordan vi skal gå videre så er jeg bekymret. Jeg mener KrF bør se det store handlingsrommet som ligger i sentrum av norsk politikk, sier gruppeleder for Trondheim KrF, Geirmund Lykke.

Han sitter i bystyret i Trondheim og har tidligere samarbeidet med de rødgrønne partiene. Lykke er overrasket over at partileder Kjell Ingolf Ropstad lister opp miljøbevegelsen som en av ideologiene som truer menneskeverdet.

Selv mener han det ikke er miljøbevegelsen som fortjener mest oppmerksomhet, men peker heller på partiets samarbeidspartnere i regjering.

– Jeg må innrømme at jeg var overrasket over at ikke liberalisme og den frihetsbølgen som har fulgt i kjølvannet av den, og betydningen det har for de svakeste i samfunnet ikke fikk noe oppmerksomhet i denne sammenhengen, sier han.

Du tenker på Frp og Venstre?

– Ja, det er jo særlig i de to partiene at det liberalistiske tankegodset har slått rot. Da tenker jeg på temaer som aktiv dødshjelp, en del av ruspolitikken, holdninger til sexkjøpsloven. Temaer som er politisk omstridt og hvor det er et klart skille mot KrF.

Les også: Ropstad får kjeft etter utspill om miljøbevegelsen

– Vrøvl

Utspillet fra Ropstad om at det kristne menneskesynet er under angrep fra miljøbevegelsen, og at deler av bevegelsen likestiller mennesker med dyr, kom under talen hans til KrFs landsstyre fredag.

– Den grønne bevegelsen har bidratt med enormt mye bra, men deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer med et farlig tankegods med på kjøpet: En total avvisning av tanken om at mennesket er skapt med iboende egenverdi, sa han i talen.

KrFs landsstyremøte

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sa onsdag kveld at han står for utspillet om miljøbevegelsen.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Onsdag morgen gjestet Ropstad politisk kvarter hvor han gjentok sitt synspunkt. Der møtte han nasjonal talsperson i MDG og stortingsrepresentant Une Bastholm.

– Har du hørt sånt vrøvl? Ropstad påstår at vi likestiller dyr med mennesker. Det har ingen rot i sannheten, sa hun.

Etter det har ikke kritikken latt vente på seg. Onsdag kveld sa Ropstad at han står for utspillet. Om kritikken fra sine egne partifeller har han følgende å si:

– I KrF skal vi ha takhøyde for ulike meninger, og jeg advarer mot alle forslag om aktiv dødshjelp uansett hvilket parti det kommer fra. Det er en viktig verdisak for KrF og vi skal stå opp for menneskeverdet.

Selbekk: – Kan slå positivt ut

En av dem som ble imponert over Ropstads utspill er Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. I Politisk kvarter torsdag sier han at man nå ser konturene av en mye mer «offensiv, tydelig og konfronterende» KRF-leder.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk sier han ble imponert over Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Å kritisere miljøbevegelsen reiser en debatt om bevegelsens verdier. Det tror jeg er noe som vekker gjenkjennelse og engasjement langt utover KrFs grense, sier Selbekk.

Han sier miljøbevegelsen er populær, men også omstridt, og tror mange synes det er greit at bevegelsen som, ifølge ham, har fått mye makt, blir utsatt for et kritisk blikk.

– Om Ropstad kan være den som reiser debatten, så kan det slå positivt ut, selv om mange også blir sinte, sier Selbekk.

– Heier frem forsøpling av debatten

Partner og rådgiver i Try, Åshild Mathisen, har tidligere vært både sjefsredaktør i Vårt Land og rådgiver i KrF. Hun mener Ropstad nå utforsker en ny strategi for partiet.

– Dette er et gjennomtenkt utspill, du ser at han viser til ulike sitater, så han har jobbet frem et budskap. Han fremmedgjør seg fra hele den miljøengasjerte, brede kristenheten som Knut Arild Hareide prøvde å appellere til, sa Mathisen i debatt med Selbekk, og kom med et lite stikk til Dagen-redaktøren:

Åshild Mathisen

Åshild Mathisen mener Ropstad nå utforsker en ny strategi for KrF.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

– Han forsøker jo å treffe segmentet til Vebjørn Selbekk. Og de er glade, for nå får de KrF for seg selv.

I kjølvannet av debatten på Politisk kvarter torsdag mellom Mathisen og Selbekk, gikk Emil André Erstad hardt ut mot Dagen-redaktøren på Facebook. Erstad var tidligere KrF-leder Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver, og mener Selbekk «heier frem en forsøpling av debatten».

– Der sa blant annet Vebjørn Selbekk at «politikk handler om konfrontasjon og polarisering». Han omtalte det som noe positivt. Da klarer jeg ikke lenger å holde kjeft. Å heie fram en slik forsøpling av debatten grenser til uanstendig, skrev han.

Hør politisk kvarter her

Les også: Ropstad angrer ikke etter angrepet på miljøbevegelsen

Kaller utspillet en «avsporing»

Lykke er positiv til at Ropstad tar tak i den ideologiske debatten rundt menneskeverdet, men mener han ikke kan unngå temaer der regjeringspartiene er uenige.

– Jeg mener i en landsstyretale så må partilederen ha hovedfokus på hva som er KrFs syn og hva som er de politiske utfordringene sett fra vårt partis side. Da kan man ikke la være å ta tak i temaer som også er belastende internt i regjeringen.

KrF-politiker Simen Bondevik retter også kritikk mot Ropstads omtale av miljøbevegelsen, og kaller det en avsporing.

Simen Bondevik

KrF-politiker Simen Bondevik.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Jeg mener at MDG som parti har tatt et oppgjør med de holdningene som Ropstad kritiserer, og at det ikke er et problem her i Norge. Derfor mener jeg det blir en avsporing fordi MDG ikke har de holdningene i sitt parti, og så mener jeg det blir en feil konfliktlinje å dra opp mot MDG, sier han.

Hva tenker du om utspillet fra Ropstad?

– Jeg tenker jo først og fremst at jeg regner meg selv som en del av miljøbevegelsen og klimaopprøret, og mener hverken den eller MDG som parti har noe problematisk menneskesyn, sier han og legger til:

– Og så tenker jeg at mange som tar kampen for klima, miljø og naturvern gjør det nettopp fordi man vil verne om menneskeverdet. Og så er det heller ikke slik at kampen for menneskeverd utelukker på noen måte solidaritet med dyr.

– En dum måte å omtale folk på

Også gruppeleder for KrF i Vestland fylkesting, Trude Brosvik, misliker utspillet fra Ropstad.

– Det er en dum måte å omtale folk på, og jeg tenker også at Ropstad ikke har dekning for de tingene han sier om miljøbevegelsen, seier Brosvik.

Hun tror også det er en taktisk uklok måte å gå frem på av KrF-lederen.

– Vårt mål må være å bygge opp igjen et sterkt sentrum, og jeg tenker at MDG er et blokkuavhengig sentrumsparti, og de blir viktige for å bygge mer sentrumspolitikk i Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger