NRK Meny
Normal

Overraskende sterk fart i norsk økonomi

Veksten i norsk økonomi er bedre enn det ekspertene hadde trodd på forhånd, men nedgangen i oljeindustrien har begynt å sette spor, mener sjeføkonom.

Oljeplattform

Selv om økonomien i Norge går bedre enn ventet, gjør nedgangen i oljeindustrien seg nå gjeldende, mener sjeføkonom.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge steg med 0,5 prosent i første kvartal i år, mens veksten i andre halvår i fjor var svakere enn ventet.

Den er nedjustert fra 0,5 til 0,4 prosent.

På forhånd hadde ekspertene ventet et dårligere resultat. Mens Nordea spådde en vekst på 0,2 prosent i første kvartal, var Norges Banks anslag på 0,35 prosent.

Fra fjerde kvartal i 2014 til første kvartal i år var sysselsettingen uendret, etter flere år med jevn oppgang, viser Statistisk sentralbyrås (SSB) resultatregnskap.

Nedgang i oljeindustrien

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

De foreløpige tallene viser at petroleumsinvesteringene økte med 0,8 prosent årets første tre måneder.

Men selv om veksten var høyere enn ventet, mener sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen at detaljene viser et mer nyansert bilde.

– Det er en svakere utvikling på fastlandsbedriftenes investeringer, og hvis vi måler første kvartal i år mot første kvartal i fjor, er veksten lavere enn det vi ventet, sier Andreassen til NRK.

Han mener det viser at nedgangen i oljeindustrien har begynt å sette sterkere spor i norsk økonomi enn ventet.

Etter å ha bremset kraftig opp i siste del av fjoråret, falt bruttoproduktet i industri og bergverk med 0,8 prosent i første kvartal.

«Nedgangen skyldes blant annet redusert produksjon i petroleumsrelatert leverandørindustri, slik som verftsindustri og reparasjon og installasjon av maskiner og utstyr», skriver SSB.

– Jeg tror hovedbildet er at veksten i produksjonen og etterspørselen i Norge dempes, og det vil føre til at ledigheten stiger ytterligere.

Tror fortsatt på rentekutt i juni

Sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork

Seniorøkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Selv om BNP-tallene overrasket positivt, tror Andreassen det er svært sannsynlig at Norges Bank fortsatt går for rentekutt i juni.

– Norges Bank har signalisert ganske sterkt at de planlegger å kutte renten, og de tallene som kom i dag hindrer ikke det, sier han.

Det tror også seniorøkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork, som mener at det underliggende bildet i tallene SSB har presentert tyder på at veksten vil bli svakere resten av året.

– Vi regner med å se mer arbeidsledighet, selv om vi også har en viss sikkerhetsventil, i den forstand at nettoinnvandring allere har begynt å falle på grunn av dårligere tider, sier Mork.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger