Hopp til innhold

Starter tidenes mest omfattende høring i Stortinget

I dag åpner tidenes mest omfattende høring i Stortinget med dem som virkelig kom tett på 22. juli. En annerledes dag før politisk ansvar skal plasseres, forklarer komitéleder Anders Anundsen.

Webvid28 HD Verden

DIREKTE: Følg 22. juli-høringen i Stortinget.

Tirsdag er den første av totalt fem høringsdager kontroll - og konstitusjonskomiteen har planlagt de neste fire ukene. Komiteen, som er normalt er ute etter å plassere ansvar, varsler en annerledes dag i Stortinget.

– Vi skal ha inn lederen for Gjørv-kommisjonen, pårørende og frivillige for å få deres bilde av det som skjedde 22. juli. Dette gjør vi for å få et best mulig bakgrunn for de videre høringsdagene, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NRK.no.

Han tror særlig de pårørende og frivillige vil være med på å gi et annerledes bilde enn det som kommer frem når nåværende og tidligere politiske topper, etatssjefer og toppbyråkrater senere skal inn på teppet.

– Selv om det til slutt er politisk ansvar som skal plasseres, vil tirsdagen være en åpen seanse, uten den konfronterende linjen, forklarer Anundsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alexandra Bech Gjørv

22. juli-kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, åpner høringsmaratonet mandag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Setter pris på å bli hørt

Blant dem som skal delta tirsdag er fem personer i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

– Det setter vi veldig pris på. Det sier noe om at de ønsker å høre oss, og at de mener vår stemme er viktig, sier leder Trond Henry Blattmann til NTB:

Han sier de viktigste temaene for støttegruppen vil være læringspunkter knyttet til politiets håndtering av angrepene, samt den psykososiale oppfølgingen av de berørte i etterkant. Støttegruppen vil også ta opp utfordringer som de ansatte i departementene opplever i etterkant av terrorbomben.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trond Henry Blattmann

Leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli sier det er bra at komiteen mener de pårørendes stemme er viktig.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Topptung høringsliste

Anundsen forteller at neste høringsdag, neste mandag, vil brukes til å snakke med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

I tillegg skal lederne for Forsvaret, Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, Etteretningstjenesten, Heimevernet, Forsvarsdepartementet og PST i ilden. Neste fredag vil situasjonen i Grubbegata belyses av representanter for Oslo kommune, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Statsministerens kontor.

En hel dag, mandag 19. november, er satt av til å ta for seg politiets rolle 22. juli. I den forbindelse skal komiteen blant annet snakke med tidligere politidirektør Øystein Mæland og politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer.

Det hele avsluttes uken etter, med tidligere og nåværende representanter fra Justis - og beredskapsdepartementet. Den siste som skal i ilden er statsminister Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øystein Mæland

Tidligere politidirektør Øystein Mæland må forklare seg om beredskap.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Politiet visste ikke hvor Utøya var

Tre av de frivillige båthjelperne rundt Utøya er også invitert til tirsdagens høring.

En av dem er Oddvar Hansen, som sammen med samboeren Lill Hege Nilsen rykket ut for å hjelpe ungdommene som flyktet fra øya.

– Politifolkene visste jo ikke engang hvor Utøya var. Før hadde vi en lensmann i Hole kommune, og han var kjent og kjente alle i bygda. Han ville visst hvem som hadde båter og hvem som bodde hvor, og kunne ha fått mer fortgang på dette, sier Hansen til NTB.

Han mener at det ikke var polititjenestemennene på stedet som sviktet, men manglende tilgang på utstyr og dårlig kommunikasjonsutstyr hos politiet.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg er den siste på komiteens liste.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

AKTUELT NÅ