Hopp til innhold

Overlevde Utøya - kastet på celle

17 år gamle Anzor Djoukaev overlevde terroren på Utøya. Etterpå ble han satt på glattcelle av politiet. Her forteller han sin sterke historie om hvorfor han ikke lenger klarer å spise eller sove.

Video Anzor Djoukaev

Turen til Utøya er årets høydepunkt for 17-åringen, som egentlig var på vei hjem fra ferie. Han ønsket likevel å kose seg sammen med vennene sine på AUFs ungdomsleir.

Fikk håndjern foran vennene sine

Da skytingen fredag 22. juli begynte, var han nær ved å bli skutt av Anders Behring Breivik, men fikk løpt i sikkerhet i skogen. Der var han vitne til hendelser som vi andre nesten ikke kan forestille oss. Samtidig hadde han kontakt med broren, som han rakk å fortelle hva som skjedde før batteriet på telefonen hans gikk tomt.

17-åringen tror han overlevde fordi han klarte å holde hodet kaldt. Men etterpå, mens 30-40 andre som ble reddet fra Utøya ble geleidet ned til en båt som skulle frakte dem hjem, ble Djoukaev bedt om å vise legitimasjon.

Så fikk han påført håndjern, og da de andre overlevende ble fulgt ned til båten, var 17-åringen omringet av flere politimenn.

– Alle så stygt på meg. Noen så på meg og begynte å gråte. De trodde at jeg var med på det, forteller Djoukaev.

Fikk ikke gitt beskjed til familien

Deretter ble han sendt til Hønefoss politistasjon, der han ble satt på glattcelle. Å spise fikk han en brødskive med muggen fiskepudding, og da han ba om vann fikk han ingenting. Han fikk heller ikke kontaktet venner og familie for å gitt beskjed om at han var i live.

– Alle trodde at jeg var død, sier han.

17 timer senere ble han sluppet fri. I videoen øverst i saken kan du høre Djoukaev, som først sto frem i VG, fortelle hele sin historie til NRK.

Politiet bekrefter Djoukaevs historie, at han ble arrestert på Utøya og senere sjekket ut av saken. Men det er så langt politiet strekker seg.

– Ut over dette ønsker vi ikke å gi noen kommentar, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

– Det er forferdelig det de gjorde med meg, med tanke på det jeg hadde gått gjennom, sier Djoukaev.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger