Overleger på Dikemark slår alarm: – Pasienter blir dårligere

ASKER (NRK): For få ansatte og gamle bygg gjør at pasienter ved Dikemark psykiatriske sykehus blir dårligere, mener tre overleger og en psykologspesialist ved sykehuset.

Dikemark

Maria Sigurjonsdottir er på vei inn på Dikemark regionale sikkerhetsavdeling ved OUS. For 9 måneder siden varslet de om uverdige forhold, men de mener situasjonen fortsatt er like dårlig.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Vi ser at pasienter som trenger ro, men ikke får det fordi andre pasienter skriker, ofte blir dårligere, sier Maria Sigurjonsdottir. Hun er overlege og tillitsvalgt ved Dikemark regionale sikkerhetsenhet (RSA) ved Oslo universitetssykehus.

– Forverringen kan vare i noen dager eller uker, eller at pasienten blir mer psykotisk enn de var tidligere, sier Sigurjonsdottir.

Hun er en av tre overleger og en psykologspesialist som varslet om uverdige forhold for psykiatriske pasienter i desember i fjor.

I varselet skrev de:

Flere pasienter har vært påført tvangsmidler over lang tid som følge av klare mangler i seksjonens fysiske utforming (...) Flere pasienter har fått sin helsetilstand vesentlig redusert.

Gammelt bygg

Vi sitter i et bygg ved siden av pasientbygget. Det er fra 1936, maling flasser av i vinduskarmen og det er ekko når vi snakker. Det er svært lytt i bygningen.

Dikemark nært

Dikemark regionale sikkerhetsavdeling kommer de sykeste psykiatriske pasientene. Flere overleger mener forholdene er for dårlige.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Hvis en pasient hadde blitt urolig i etasjen over oss hadde vi hørt det veldig godt, sier Sigurjonsdottir. Om sommeren blir det veldig varmt og da må vinduene stå åpne for å lufte.

200 meter nedenfor pasientbygget, ligger en boligblokk.

– Vi har fått mange klager på skrik og bråk fra pasienter, sier Sigurjonsdottir.

I varslet til Helsetilsynet og ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) skrev de at pasienter ble påført tvangsmidler i lang tid på grunn av gamle og dårlige bygg. Det var for få skjermingsenheter for pasienter og for få ansatte.

Legene mente det var snakk om brudd på spesialisthelsetjenesteloven.

Ni måneder senere har ingen ting skjedd, sier legene.

Helsetilsynet har behandlet varslingssaken og konkludert med at Oslo universitetssykehus ikke har brutt spesialisthelsetjenesteloven, men tilsynet har ikke snakket direkte med de fire legene som varslet.

– Ikke optimalt, men godt nok

Oslo universitetssykehus vedgår at forholdene ved Dikemark regionale sikkerhetsenhet ikke er de beste.

– Jeg mener det er forsvarlig, men ikke optimalt, sier Trond Haakon Noddeland, avdelingsleder ved regionale og nasjonale funksjoner i psykisk helse ved OUS.

Trond Haakon Noddeland

Avdelingsleder Trond Haakon Noddeland sier han ikke er enig med varslerne om at pasientene blir dårlige fordi bygningen er for gamle, men sier det ikke er optimalt.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Er det godt nok?

– Det er godt nok, ja.

Noddeland er ikke enig i legenes oppfatning om at pasienter blir sykere av å være innlagt på Dikemark, og kaller påstanden bombastisk. Han viser til at OUS har satt i gang et forprosjekt for et mulig nytt bygg for RSA, men at det neppe er klart før tidligst om 5 år.

– Vi trenger et nybygg og før vi får det nybygget er det ikke optimalt, sier Noddeland og legger til at de ansatte gjør en fantastisk jobb til tross for forholdene.

Uforsvarlig forhold

– Vi varsler fordi vi tror at det kan være uforsvarlig, sier Sigurjonsdottir.

Hun forteller at hvis en pasient er urolig eller bråker påvirker det alle pasientene, og da må de bruke flere ansatte for å roe pasienten og passe på sikkerheten slik at ingen angriper hverandre.

– I et bygg som hadde skjermet urolige pasienter fra andre, kunne vi brukt de ansatte til å behandle pasienter i stedet, sier Sigurjonsdottir.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger