Over 6000 kort kan være kopiert

En bulgarsk bande har knekt bankenes forsvarsverk med utstyr som er spesialtilpasset norske minibanker. Nærmere 60 minibanker er så langt utsatt for skimming.

Minibank

Banden lyktes i å kopiere kort fra 35 av 60 minibanker som er angrepet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Finanstilsynet anslår at 6000-7000 kort kan være kopiert, etter at en bulgarsk bande har gått systematisk til verks mot landets minibanker.

Banden lyktes i å kopiere kort fra 35 av 60 minibanker som er angrepet. Og selv om det er bankkundenes kort som tømmes for penger, er det bankene som tar regningen.

– Basert på omfanget av angrepene og tapsdata fra enkelte banker anslår vi at tapene er på rundt fem til ti millioner kroner så langt, sier seksjonssjef i Finanstilsynet, Frank Rovert Berg til Dagens Næringsliv.

Umulig å oppdage

Utstyret som brukes i skimmingen er så avansert at det nesten er umulig for minibankkundene å oppdage det når de tar ut penger.

Banden bruker spionkameraer, falske tastaturer og små lagringsenheter. Dette plasseres i utstyr som er nøyaktige kopier av minibankens egne deksler. Og utstyret er spesialtilpasset norske banker.

– Dette er et utrolig finurlig og avansert utstyr, utviklet av personer som må ha god kunnskap om elektronikk. Mannen i gata har ikke mulighet til å se skimmingutstyret, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon i Oslo til avisen.

Banden har så langt konsentrert seg om området i, og rundt, hovedstaden, men har også slått til mot sørlandskysten og på Vestlandet.

Brukes i utlandet

Informasjonen den bulgarske banden får ut fra skimmingen blir ofte brukt til å lage falske minibankkort, som brukes i utlandet. Politiet i Oslo har sett at de kopierte kortene er brukt i Malaysia, Peru og USA.

Verken politiet eller Finanstilsynet vet hvor mange minibanker som er angrepet, eller hvor store tapene kan bli.

– Data kan være tappet fra minibanker uten at det er brukt ennå, sier Stømner til avisen.

Så langt er tre personer dømt i saker knyttet til skimming, og fire personer sitter i varetekt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger