Hopp til innhold

Langer ut mot NHO: – Bruker syke mennesker i en kynisk strategi

Fellesforbundet anklager NHO for kynisk å bruke syke mennesker for tvinge fram en avtale som avslutter streiken. Streiken trappes opp med nesten 2500 medlemmer lørdag morgen.

2447 ansatte i hotell- og restaurantbransjen tas ut i streik fra lørdag klokken åtte når konflikten trappes opp.

STREIKEN TRAPPES OPP: Jørn Eggum og LOs Tor-Arne Solbakken på pressekonferansen.

Fellesforbundet trapper kraftig opp streiken i hotell- og restaurantbransjen. Ytterligere 2447 medlemmer i 209 bedrifter i seks nye fylker blir tatt ut i streik fra lørdag morgen klokken 08.00. Det opplyste Fellesforbundet på en pressekonferanse.

3351 medlemmer i 356 bedrifter er allerede i streik etter at meklingen mellom Fellesforbundet og NHO ikke endte i noe resultat i helga.

Men mye av pressekonferansen ble viet striden rundt pasienthotellene ved Haukeland sykehus i Bergen og Ullevål sykehus i Oslo, der ansatte er tatt ut i streik av Fellesforbundet. Sykehusene har søkt om å få dispensasjon fra streiken, men de søknadene vil ikke NHO skrive under på og sende videre til Fellesforbundet.

– Helse Bergen oppfordrer NHO til å sende søknaden videre sånn at vi kan få godkjent den i forbundet og fått ivaretatt liv og helse. Begge burde være opptatt av det, sier Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet på pressekonferansen.

– NHO Service og NHO Reiseliv sendte ut en felles pressemelding der de skrev at det er viktig at ikke syke mennesker rammes av streiken. Men det er de som sitter på nøkkelen. Det er bare å sende søknaden ned hit så undertegner Jørn den med en gang, sier nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.

Streikevakter, deriblant leder i Fellesforbundet Jørn Eggum, står utenfor Plaza hotell i Oslo

STREIKER: Jørn Eggum (i midten), leder i Fellesforbundet, sto i helgen streikevakt utenfor Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. – Vi er klare for en langvarig streik, varsler han.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Blir ikke sendt videre

Eggum mener NHO bevisst ikke sender søknaden videre for å kunne bruke fare for liv og helse som et argument for tvunget lønnsnemd.

– Her feiger de ut og bruker syke mennesker kynisk i sin agenda for å få regjeringen på banen. Dette er vi opprørt over. NHO burde tatt et mye større ansvar for de ordinære spillereglene i arbeidslivet. NHO har endret spillereglene vi er vant med, sier Eggum.

– De skyver ansvaret over på oss, men det er Fellesforbundet som har tatt ut disse bedriftene og ta får de ta ansvar for det selv. Grunnlaget for dispensasjon er ikke til stede. Da må det være plutselige og uventede omstendigheter, men det er det ikke her, sier Jostein Hansen i NHO Reiseliv til NRK.

Eggum og Solbakken fortalte at de ikke bare kan ta medlemmene på pasienthitellene ut av streiken, uten dispensasjonssøknaden.

– Det vi har satt i gang må vi stå for. Vi kan ikke justere opp og ned.

Uenighet om lønn

Arbeidstakerne krever høyere lønn og lokale lønnsforhandlinger. Det går ikke motparten, NHO Reiseliv, med på. De mener på sin side at det ikke vil fungere med et system der Fellesforbundet får noe ekstra sentralt og tillegg skal forhandle lokalt.

– Det er stor mobilisering og stor støtte for streiken. Strikegrunnlaget er godt forankret i egen organisasjon, sier Eggum.

– Mange blir berørt, men det er en del av dette spillet. Det var ikke uventet for oss, sier Hansen om opptrappingen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger