Over 2000 barn satt på glattcelle

I fjor satt over 2000 mindreårige på glattcelle i Norge. Det viser tall hentet inn av Barneombudet og Advokatforeningen.

Glattcelle

Advokatforeningen mener det er skammelig at barn blir satt på glattcelle. Bildet er fra Oslo Kretsfengsel på Grønland i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Ungdommene forteller jo selv om at det er forferdelig. De blir redde, de mister begrepet om tid - for klokkene er jo tatt fra dem, de fryser, de får lite mat og de får ikke dusjet eller pusset tennene, forteller generalsekretær i advokatforeningen, Merete Smith.

Hun tror opplevelsen kan være ganske traumatiserende for barna.

– Det er en skam at barn blir satt under slike forhold, sier hun.

Les også: Barneombod refsar barnevernstilbod
Les mer: Unge settes på glattcelle

– Barna blir usynlige

Tallene har Barneombudet og Advokatforeningen har hentet inn selv, ettersom Justisdepartementet ikke fører slik statistikk.

Advokatforeningen mener barna dermed er glemt i departementet.

– Dette finnes ikke i noen samlet statistikk, og det er dessverre slik at dersom man ikke synes i slike lister - så blir man også usynlig, sier Smith.

– Er igang med tiltak

Justisdepartementet nekter imidlertid for at barna er glemt, og sier at de er igang med tiltakene.

– Både når det gjelder å ha en oversikt over de under 18 som innsettes i arrest, og det å få til praktiske løsninger slik at barn ikke sitter på en ren glattcelle, men tar særlige hensyn både når det gjelder hvordan cellen er utstyrt, at det er nødvendig voksenkontakt og at omsorgsbehovene blir dekket, sier statssekretær Astri Aas-Hansen.

Hun forteller at Justisdepartementet allerede har vært i møter med politidirektøren om dette, og at det vil bli fulgt opp.

Les også: Flere på glattcelle

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger