NRK Meny
Normal

OUS versting på fristbrudd og ventetid

– Ikke godt nok, sier viseadministrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus (OUS), Terje Rootwelt.

ULLEVÅL UNIVERSITETSSYKEHUS

LENGST VENTETID: Oslo Universitetssykehus hadde flest fristbrudd i Helse Sør-Øst i mai. OUS har også lengst ventetid i regionen.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Mange pasienter ved OUS får ikke helsehjelp innen fristen sykehuset selv har satt.

Tall fra Helse Sør-Øst viser at sykehuset hadde høyeste andel fristbrudd i regionen i mai, altså 12 prosent.

Ved sykehuset i Vestfold var tallet 0,5 prosent, for Vestre Viken 0,9 prosent.

– Dels er det reelle kapasitetsproblemer – at vi ikke har hatt kapasitet til å behandle alle pasienter som ønsker behandling hos oss. Vi har stor aktivitet, cirka 20.000 pasienter er innom poliklinikken hver uke, sier viseadministrerende direktør ved OUS, Terje Rootwelt, til NRK.

Lengst ventetid

Han opplyser at problemet er størst innen nevrologi og ortopedi. Et nytt datasystem som ble innført i fjor høst, har bidratt til høye tall, ifølge Rootwelt.

OUS har også den lengste ventetiden i Helse Sør-Øst – 90 dager i snitt.

– Veldig mange av dem som henvender seg til oss, etterspør informasjon. De er usikre på om noen på sykehuset har oversikt over situasjonen deres og behandlingen de skal ha, og føler seg veldig utrygge, sier pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen.

– Null fristbrudd i løpet av høsten

På OUS går imidlertid utviklingen i riktig retning. Helt ferske tall fra sykehuset viser at antall pasienter som fortsatt venter etter at fristen er gått ut, er kraftig redusert.

– Vi har som mål å komme ned til null fristbrudd i løpet av høsten 2015, for det anser vi som svært viktig, sier Terje Rootwelt.

– Er det realistisk?

– Vi skal være nær null i løpet av 2015. Det skal vi få til.

Høie: Har gitt klar beskjed

Bent Høie ser ned til høyre

HELSEMINISTEREN: Bent Høie (H).

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) mener han har gitt klar beskjed om at situasjonen er uakseptabel, og sier at det nå jobbes godt for å få ned ventetiden og redusere antall fristbrudd.

– Vi har for det første bevilget mer penger til sykehusene. Vi har fjernet taket på antall pasienter de offentlige sykehusene kan behandle, vi har gitt dem større frihet og pålagt dem å kjøpe ledig kapasitet hos private, sier Høie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger