NRK Meny
Normal

Fikk ros av 22. juli-kommisjonen - snur om traumeflytting

Traumeteamet ved Oslo universitetssykehus fikk ros i 22. juli-kommisjonens rapport. Planen var at fagmiljøet rundt teamet skulle flyttes, men OUS sier nå at man har snudd i saken.

Ullevål 22. juli

En skadet person blir fraktet inn til akkuttavdelingen på Ullevaal sykehus i Oslo etter skytingen på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli. Ved akuttmottaket ble de hardt skadde behandlet av traumeteamet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Mandag kom 22. juli-kommisjonens rapport om hvordan det offentlige Norge reagerte da terroren rammmet Norge. Dommen over Oslo-politiet, Nordre Buskerud politidistrikt, PST og politiets kommunikasjon med Forsvaret er at det aller meste sviktet, bortimot totalt.

Likevel trekkes det frem enkelte lyspunkter.

«Helse- og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende i akuttfasen på en god måte», heter det i et av kommisjonens seks hovedfunn.

Sentralt i dette arbeidet var traumesenteret ved Oslo universitetssykehus. I rapporten heter det at traumesenteret er «et av de ledende i Skandinavia», og at traumekirurgene gjorde en «formidabel innstats».

Rune Slagstad

Rune Slagstad er glad for at OUS snur i spørsmålet om flytting av fagmiljøer.

Foto: UIB / Presse

30 av 31 overlevde

Akuttmottaket ved Ullevål tok i mot 31 delvis hardt skadde pasienter etter bomben mot Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya. Av disse overlevde 30.

«Ut fra internasjonal klassifisering skulle man forvente at et godt traumesenter ville oppnå en overlevelse på 26 – 27 pasienter med slikt skadeomfang. Dette vitner om medisinsk behandling av høy internasjonal kvalitet, og at pasientene fikk optimal medisinsk behandling», heter det videre i rapporten.

Også i Oslo universitetssykehus' egen rapport av 22. juli-håndteringen, får traumeteamet skryt, og det heter at traumebemanning var på plass «i løpet av noen minutter».

Like fullt har det lenge vært snakk om å flytte deler av fagmiljøer knyttet til traumeteamet fra OUS' til Rikshospitalet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gjørv og Auglend

Kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv og Ragnar L. Auglend under presentasjonen av 22. juli-kommisjonens rapport mandag. Traumemottaket ved Ullevål får skryt i rapporten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Meningsløst

I en kronikk i Aftenposten onsdag med tittelen «Lærdommer av 22. juli» reagerer professor og sosiolog Rune Slagstad kraftig på planene.

«Har OUS-ledelsen fortsatt ikke innsett det meningsløse i å fusjonere bort et livreddende fagmiljø i verdensklasse?»

Han utdyper frustrasjonen overfor NRK.

– Dette er et veletablert og velfungerende miljø, som har blitt kjempet frem ved Ullevål, sier Slagstad. Han mener traumemottaket risikerer å lide under det han kaller «omorganiseringsspøkelset», og mener dette skjer på tross av det familjøene ved OUS selv ønsker.

– Dette er betyr at man vil forandre på noe som er velfungerende. Spørsmålet er hvorfor dette skal endres, sier Slagstad retorisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Olav Røise, Ullevål universitetssykehus

Klinikkleder for Kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, sier at man nå ønsker å beholde fagmiljøet rundt traumeteamet.

Foto: NRK

Ledelsen snur

Klinikkleder ved Klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus, Olav Røise, bekrefter at det har vært diskusjoner rundt flyttingen, og om denne vil kunne gå ut over traumebehandlingen.

Konfrontert med kritikken fra Slagstad sier Røise at sykehusets ledelse har diskutert saken mye, og at det har vært ulike faglige oppfatninger.

– Det er i dag en klar erkjennelse i ledergruppen om at vi ved sykehuset naturligvis skal bevare styrkene vi har ved begge sykehusene. Håndtering av alvorlig øyeblikkelig hjelp som inkluderer traumebehandlingen er funksjoner som er bygget opp over mange år og representerer den største styrken ved Ullevål, og de fagmiljøene som er viktig for denne vil beholdes ved Ullevål, sier Røise.

– 22. juli ikke avgjørende

Røise mener sykehusets ledelse i økende grad har insett betydningen av å holde tak i kunnskapen fagmiljøene representerer.

Han forklarer at det har blitt satt i gang prosjekter, «for å snu det som har blitt satt i gang tidligere». Ifølge Røise skjer ikke dette som en direkte konsekvens av hendelsene 22. juli og skryt fra kommisjonen.

– Tankegangen har blitt at dette (traumatologien) må understøttes, og 22. juli har styrket denne tankegangen ytterligere, sier Røise.

– Offentlighet viktig

Slagstad mener det er «utmerket at ledelsen ved OUS har gjort retrett». Han mener saken viser viktigheten av offentlighet rundt prosessene ved sykehuset.

– Det er etter at det har blitt offentlighet rundt dette at Sykehuset snur. Det viser at det er vilje til å foreta fornuftige avgjørelser, bare det er nok offentlighet omkring det, sier Slagstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger