Oslos skolebyråd måtte stå skolerett etter snuoperasjon

For under en måned siden var Arbeiderpartiet tydelig på at de ikke ville ha overvåking i osloskolen. I Politisk kvarter måtte skolebyråd Tone Tellevik Dahl forklare hvorfor de likevel stemte for.

Espen Ophaug og Tone Tellevik Dahl i Politisk kvarter

ÅPNER FOR OVERVÅKING: Oslo Venstre-leder Espen Ophaug er kritisk til at Arbeiderpartiet endte med å stemme for et forslag som i noen tilfeller åpner for overvåkning i osloskolen.

Foto: NRK

Tidligere denne måneden siden argumenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) heftig mot kameraovervåking i Oslo-skolen.

– Dette er en kraftig stigmatisering av enkeltskoler. Storsamfunnet spiller fallitt hvis vi skal overvåke elevene våre og tro at vi bekjemper vold på denne måten, Raymond Johansen da han besøkte Politisk kvarter 5. oktober.

Forrige uke stemte imidlertid byrådspartiene Ap, MDG og SV for å i enkelte tilfeller tillate kameraovervåking for å sikre elever og ansatte mot vold.

Strenge begrensninger

Tone Tellevik Dahl

SKOLERETT: Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl måtte forsvare hvorfor Ap åpner for overvåking.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I Politisk kvarter mandag ble skolebyråd Tone Tellevik Dahl konfrontert med sjefens kategoriske uttalelser for tre uker siden.

Men Dahl er uenig i at vedtaket i bystyret forrige uke betyr at Arbeiderpartiet nå støtter overvåking.

– Hvorfor er det ikke lenger kraftig stigmatiserende for skolene?

– Vi har lagt strenge begrensninger på hva som skal være på plass før man i det hele tatt får lov å skru på kameraene, sier Dahl.

– Blir vanskelig å håndheve

Arbeiderpartiet har tidligere markert tydelig motstand mot Høyres forslag om å innføre overvåkning i osloskolen. Når de nå åpner døra på gløtt for videoovervåking, er det etter å ha lyttet til rektorene, sier Dahl.

– Vi har sett at rektorer har opplevd situasjoner hvor alle disse innsatsene ikke har vært nok, og vi har da vurdert det slik at når alt annet er prøvd, så skal det være mulig å søke midlertidig i samråd med politiet.

Venstres bystyregruppe har hele tiden vært svært kritisk til forslaget, som de mener er et angrep på barns personvern.

Oslo Venstre-leder Espen Ophaug er ikke videre imponert over Dahl og partifellene.

– Dette er en åpning for mer kameraovervåkning i Oslo-skolen, og det burde byrådet sagt kategorisk nei til sammen med Venstre.

Han medgir at forslaget kun åpner for overvåking i spesielle tilfeller, men tror det vil bli vanskelig å håndheve i praksis.

– Jeg er veldig glad for at vi har en byråd som sier at dette virkemiddelet kun skal brukes i ytterste konsekvens, men jeg er redd for at det blir veldig vanskelig å ha retningslinjer man kan holde seg innenfor. Dette kommer til å bli et vanskelig regelverk å håndheve.

Samsending med P2.

SE SENDINGEN: Se hele debatten i Politisk kvarter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger