Oslomarka full av søppel etter «tidenes turhelg»

Bymiljøetaten i Oslo kommune tømmer søppelkasser febrilsk og plukker søppel på overtid. – Jeg har aldri sett så mange folk på tur i marka samtidig, sier en litt skuffet oppsynsmann Øystein Kolseth.

Søppel i oslomarka

Bymiljøetaten i Oslo tømmer søppelkassene opptil fem ganger så ofte som vanlig, men likevel tårner søpla seg opp. Bildet er tatt mandag.

Foto: Oslo kommune

Koronakrisen får nordmenn til å gå mer tur enn vanlig, og det merkes i Oslomarka.

Bymiljøetaten i Oslo tømmer søppelkassene opptil fem ganger så ofte som vanlig, men likevel tårner søpla seg opp. Oppsynsmann Øystein Kolseth sier han først og fremst er glad for at så mange folk bruker marka, men:

– Jeg er litt skuffa over folk, sier oppsynsmann Øystein Kolseth.

– Jeg kan forstå at folk setter søpla si ved siden av tårnet med søppel som allerede er der, men det beste er jo selvfølgelig å ta det med hjem selv. Hvis du klarer å bære med deg en full brusflaske på vei opp, så klarer du å ta den med hjem når den er tom, sier han.

Øystein Kolseth

Naturoppsynsmann Øystein Kolseth synes det er fantastisk at så mange bruker marka under koronakrisen, men synes folk burde vært bedre til å rydde opp etter seg.

Foto: priv

Utenfor de vanlige teltplassene er det også mer søppel enn normalt, noe som fører til overtid og ekstrajobb for dem som passer på marka.

– Jeg kommer over plasser der folk har laget bål og spist mat, og så ligger det masse plastsøppel igjen. Tomflasker, sjokoladepapir og sånt, sier oppsynsmannen.

Hver dag er 2. pinsedag

Kolseth, som har «vokst opp» i Østmarka og hatt den som arbeidsplass i over seks år, sier han aldri har sett så mye folk i marka før.

Det er plukket mange fulle søppelsekker med løst søppel i det siste. Snøen smelter, og søppel som har ligget der gjennom hele vinteren blir synlig.

Det er plukket mange fulle søppelsekker med løst søppel i det siste. Snøen smelter, og søppel som har ligget der gjennom hele vinteren blir synlig. Bildet er tatt mandag.

Foto: Oslo kommune

– Du kan sammenligne det med 2. pinsedag og knallfint vær. Sånn er det hver dag nå. Det er utrolig mye folk. Det er jo fantastisk at så mange bruker marka! Men bruk søppelkassene, og ta med søpla hjem når de er fulle.

For selv om det er Kolseth og hans kolleger som tømmer søppelkassene, sier han følgende til markaturistene:

– Det er alles plikt å holde marka ren og fin. Spesielt når det er mange om beinet, da må man vise solidaritet.

Jegersberg

Det populære turområdet Jegersberg i Kristiansand har også mer trafikk enn vanlig, men søppel er ikke et problem.

Foto: Torgeir Fiskvik Sørensen

Ikke et problem i resten av landet

NRK har vært i kontakt med bymiljøetatene i Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Bergen, men ingen av byene har samme problem som Oslo.

Bymiljøetaten i Stavanger forteller at de har opptil fire ganger så mange folk som vanlig på turstiene sine, men at folk er flinke til å rydde opp etter seg.

I Kristiansand har det også vært mye større pågang enn vanlig på turstiene, men søppel har ikke vært et stort problem.

– Ikke noe mye søppel, nei. Det har gått helt greit, sier Kurt Tange Jensen, driftssjef i Kristiansand parkvesen.

Engangsgriller og fare for skogbrann

Søppel i naturen er aldri pent, men nå som snøen har smeltet er det også brannfarlig. Akkurat nå er det flere steder i Oslo med fare for skogbrann, melder Meteorologisk institutt.

– Overfylte søppelplasser er brannfarlige, sier Kolseth.

Engangsgrillen, som mange fortsatt sverger til, er ofte varm lenge etter at turfolket har kommet seg hjem. Sammen med den store andelen plastsøppel blir grillene veldig brannfarlige.

– Engangsgrillen er fortsatt verstingen, det er det ingen tvil om, sier Kolseth i Bymiljøetaten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger