Oslo-vannet er friskmeldt

Oslofolk kan sette bort vannkokeren. Smittevernmyndighetene har friskmeldt vannet, ble det opplyst på en pressekonferanse i Vann- og avløpsetaten i kommunen i ettermiddag.

Springvann.
Foto: ScanStockPhoto

Vannet er friskmeldt til tross for at det i prøver som ble tatt lørdag, ble funnet spor av både giardia- og cryptosporidium-parasitten.

Rådet til størsteparten av befolkningen i Oslo om å koke drikkevannet, gjelder ikke lenger.

Dette skjer etter vurdering av analyseresultatene av vannprøver de siste dagene og en betenkning fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Les også: Vann- og avløpsetatens nettsider

HØR: PRESSEKONFERANSE OM VANNET

Alarm onsdag

Det var tidlig onsdag morgen i denne uken at Vann- og avløpsetaten slo alarm om at den farlige giardia-parasitten og den ikke fullt så farlige cryptosporidium-parasitten var funnet i vann på tre steder i Storo-området.

Oslofolk som får vann fra Oset vannrenseanlegg som renser drikkevannet i Maridalen, ble anbefalt å fosskoke vann til drikke, matlaging og tannpuss i tre minutter.

Og innbyggerne fulgte rådet. Vannforbruket i hovedstaden sank merkbart.  

Giardia-parasitten

Denne parasitten har skapt frykt for vannsmitte i Oslo de siste dagene.

Foto: AP Photo/News Ltd / AP

Dystre utsikter 

Frykten grep også om seg. Flere tusen mennesker ville bli syke, og i verste fall måtte vannet kokes helt til et nytt renseanlegg sto klart over nyttår, kunne en lese. 

De siste prøvene som ble tatt, viste at vannet var tilstrekkelig betryggende. Ingen mennesker er heller påvist syke av parasitten.

Det tidligere funnet av giardia i drikkevannet er derfor blitt et lite mysterium. Det kan skyldes en lokal kilde.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger