Oslo-utested får stor bot for omfattende overvåking

Datatilsynet har slått ned på 19 kameraer hos utestedet Mona Lisa. Nå får restauranthuset 150.000 kroner i bot.

Mona Lisa-huset i Oslo

Datatilsynet fant 19 kameraer og sier de aldri har opplevd en lignende sak. Mona Lisa-huset sier de ikke har drevet ulovlig overvåking.

Foto: Møller-Hansen, Janne / VG

Mona Lisa, som består av flere restauranter og utesteder i Oslo, har ifølge Datatilsynet drevet med omfattende kameraovervåking av gjestene sine.

Omtrent halvparten av de 19 kameraene som Datatilsynet fant, var «skjulte og liknet alarmsensorer, eller var tilnærmet umulig å få øye på», skriver tilsynet i en pressemelding.

Gjester som har danset, spist og drukket er blitt fanget på film. Kameraene var rettet mot dansegulv, restaurantbord, gaten utenfor og gangen ved et toalett.

Aldri opplevd lignende

Datatilsynet sier de aldri har opplevd en lignende sak tidligere.

‒ Skjult kameraovervåking i denne størrelsesorden er uvanlig og ikke noe vi tar lett på. Overvåking på steder der man ikke venter det, er et alvorlig brudd på grunnleggende personvernrettigheter, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Utestedet fikk først 75.000 kroner i bot, men beløpet er doblet på grunn av manglende samarbeidsvilje.

– Det er et høyt gebyr uansett hva slags brudd det er snakk om. Når det gjelder kameraovervåking, er det veldig høyt, sier Thon til NRK.

Skyteepisode

Mona Lisa-huset ligger i Oslo sentrum og består av restaurantene Kos Kos, La Brasserie og Mona Lisa, samt sportsbaren Da Vinci og nattklubben G10.

I mai ble det avfyrt flere skudd utenfor stedet i det politiet tror var rivalisering i Oslos gjengmiljø.

SE VIDEO: Her barker gjengmedlemmene sammen før skytingen

En 30 år gammel norskpakistaner er siktet for skytingen. Ingen ble truffet av skuddene, men flere ble skadet i masseslagsmålet som fant sted før episoden.

– Ikke drevet ulovlig overvåking

NRK har vært i kontakt med en avdelingsleder ved Mona Lisa som sier han kan snakke på vegne av utestedet, men som ikke vil oppgi navnet sitt.

Han sier at de ikke har fått noen bot av Datatilsynet, «kun varsler». Han mener de aldri har drevet med ulovlig overvåking.

Har fremdeles kameraer

Han sier også at de har fjernet alle kameraene som ikke var store og godt synlige og at de har hengt opp tydelige skilter.

– Nå har vi bare rundt ti kameraer. Og de er store så alle vet at det er kameraer. Det er lovlig, sier han til NRK.

På spørsmål om hva Datatilsynet tenker om at utestedet fremdeles skal ha ti overvåkingskameraer, svarer direktør Bjørn Erik Thon:

– Det må være en kvalifisert grunn til å ha kameraer, og det er ganske høy terskel. Folk skal kunne utfolde seg fritt uten å bli fanget på film. Det er interessant å høre at de har beholdt så mange kameraer. Det er mulig det gir grunnlag for en etterkontroll. Men det kan jeg ikke si noe sikkert om nå.

LES OGSÅ:

Mulig hevnmotiv bak Mona Lisa-skyting

Fire siktet etter skyting i Oslo

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger