Hopp til innhold

Oslo-politiet innrømmer at få vil etterforske voldtekt

Oslo-politiet sliter med å rekruttere og beholde voldtektsetterforskere. – Det er stort arbeidspress, og mange søker seg raskt videre til andre stillinger, innrømmer visepolitimester Gro Smogeli.

Voldtekt Oslo

Bildet viser kriminalteknikere som etterforsker en voldtekt i Slottsparken i Oslo høsten 2011.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Gro Smogeli

Visepolitimester i Oslo, Gro Smogeli, innrømmer at det er vanskelig å rekruttere og beholde erfarne voldtektsetterforskere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Synnøve Ugelvik, Statsadvokat

Ifølge statsadvokat Synnøve Ugelvik skal det brukes planer med tydelige frister i etterforskningen av hver enkelt voldtektssak.

Foto: Sturlason

– Det er vanskelige saker. Vi gjør alt vi kan for å rekruttere og beholde gode og erfarne etterforskere. Men det er utfordrende, det er det ingen tvil om, sier Smogeli til NRK.

Hun vil likevel ikke hevde at etterforskning av voldtekt har lav status og blir nedprioritert av politiet, slik både Curt A. Lier i Juristforbundet og Sverre Bromander i Politijuristene mener.

– Jeg synes det er vanskelig å si at etterforskning av sedelighetssaker har lav status. Men vi ser at særlig mannlige etterforskere er vanskeligere å få tak i her enn ved for eksempel seksjon for organisert kriminalitet.

Skal granske etterforskningsarbeidet

– Politiet trenger enda flere dedikerte etterforskere til å jobbe med slike saker. Det finnes allerede mange flinke etterforskere der ute, men vi vet at noen politidistrikter har lavere rekruttering enn ønsket, sier statsadvokat Synnøve Ugelvik hos Riksadvokaten til NRK.

Riksadvokaten har gitt statsadvokatene i oppgave å i høst gjennomføre inspeksjoner hos de ulike politidistriktene for å se hvordan de jobber med etterforskningen av sedelighetssaker.

– Politiet skal bruke en etterforskningsplan i de enkelte sakene, med tydelige frister for fremdrift og hva som skal skje. Vi har stor tro på slike planer, men det kan synes som de i mange saker ikke blir brukt godt nok.

– Forferdelig belastende

Man regner at én av ti kvinner i Norge har opplevd å bli voldtatt, mot 1 prosent av norske menn. Det viser en stor, nasjonal undersøkelse fra i fjor.

Samtidig viser tall NRK har hentet inn at over 200 voldtektssaker i Norge har ligget på etterforskernes bord i mer enn seks måneder, uten at det er bestemt om det skal tas ut tiltale eller ende i en henleggelse.

Rannveig Kvifte Andresen

Rannveig Kvifte Andresen er daglig leder for ressurssenteret Dixi.

Foto: Dixi

– Det er altfor lenge å gå og vente. Det er forferdelig belastende for den som er utsatt for overgrep. Men det er også uholdbar lang ventetid for den som er anmeldt, sier Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder for ressurssenteret Dixi til NRK.

Til Dixi kommer voldtektsofre og deres pårørende for å få hjelp og informasjon. Mange av dem har valgt å ikke anmelde, og Andresen mener det blant annet kommer av at slike saker ikke prioriteres høyt nok av politiet.

– Vi anbefaler alle å anmelde. Samtidig forstår jeg at mange ikke orker belastningen. Etterforskingen tar gjerne veldig lang tid, og ender ofte i henleggelse. Det trengs flere etterforskere til å ta seg av disse sakene.

AKTUELT NÅ