Hopp til innhold

Oslo Børs fra fall til markant stigning tirsdag

Bankkollapsen i USA skaper nervøse investorer over hele verden, og børsene gikk fra bratt fall til oppgang tirsdag.

Oslo Børs

Oslo Børs

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,38 prosent etter en ruglete børsdag som startet med bratt nedgang.

Utover dagen snudde nedturen til kraftig oppgang etter blant annet børsene i USA hentet inn deler av børsfallet mandag.

Siden bankkollapsen startet i USA før helgen, har finansmarkedene blitt herjet av store svinginger.

Markedet har skiftet syn på hvor mye sentralbankene vil måtte sette opp renten for å kjøle ned prisveksten.

– Det er helt ubegripelig store fall i renteforventningene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.

Tror sentralbanken dropper seks rentehevinger

I USA skal sentralbanken ha rentemøte i neste uke. Det siste året har styringsrenten i verdens største økonomi økt fra 0,25-0,50 prosent til 4,50-4,75 prosent.

Slik har sentralbanken forsøkt å dempe den raske prisveksten.

Renteøkningene har skapt trøbbel for banker med verdipapirer som blir mindre verdt når rentene øker. Den siste uken har tre amerikanske banker blitt tatt over av myndighetene fordi verdien av eiendelene krympet samtidig som kundene tok ut pengene.

– Normalt får banker trøbbel fordi kundene ikke kan betale tilbake på lånene. Dette skjedde i hovedsak fordi rentene steg. Det var en grense for hvor mye økonomien tålte før det gikk galt, sier Andreassen.

Les også: Norsk ekspert om bankkrisen: – En lærebok i bankkollaps

At bankene havnet i trøbbel, gjør at markedet har gått fra å tro at sentralbanken i USA ville sette opp renten utover året, til å tro at det kommer en renteheving på 0,25 prosentpoeng i mars før sentralbanken gir seg.

– Vi ser det største fallet i den korte enden av rentekurven i USA siden 1987. Det er en nedgang i renteforventningene de neste ni månedene på 1,6 prosentpoeng. Det er tatt vekk seks renteøkninger. Det er helt ekstreme endringer i markedet, sier Andreassen.

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 følger spent med på utviklingen i markedet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Overreaksjon

Også rentene i Norge er ventet å bli lavere i år, og at rentetoppen vil nås på 3 prosent. Fallet i synet på hvor høy renten kan bli, kan raskt snu igjen, ifølge Andreassen.

– Jeg tror mest på at det er en overreaksjon i rentemarkedet. Men jeg er ikke sikkert på det. Men skal reaksjonen være riktig slik at alle disse renteøkninger ikke kommer, er det fordi økonomien blir langt svakere enn vi så for oss, sier han.

Også i råvaremarkedet har troen på svakere økonomi framover gitt lavere oljepris. Et fat med nordsjøolje har falt med 2,61 dollar den siste uken, og koster tirsdag 80,29 dollar.

AKTUELT NÅ