Oslo Børs faller klart – Norwegian tar av

Oslo Børs faller rundt tre prosent fra start, etter at oljeprisen og børser i Asia falt klart i natt. Samtidig stiger Norwegian kraftig på Oslo Børs etter krisepakke til SAS.

Fly på Oslo lufthavn

TAR AV: Norwegian stiger kraftig på børsen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tre timer etter åpning var hovedindeksen ned rundt 1,5 prosent, etter å ha svingt mye gjennom de første timene av dagen. Et av selskapene som går mot strømmen, er Norwegian.

Klokken 12.30 hadde Norwegian steget med hele 35 prosent fra åoning på Oslo Børs. De fortsetter med det ferden fra i går, hvor aksjekursen steg med 22 prosent.

Det er stor usikkerhet rundt bevegelsene til flyselskapet, uttaler analytiker i Danske Bank, Martin Stenshall, i en kort kommentar til NRK.

Selskapet har med dagens oppgang hentet inn det voldsomme børsfallet fra den siste uken. Det er knyttet mye spenning til om norske myndigheter vil hjelpe Norwegian, etter at SAS fikk en utstrakt hånd fra svenske og danske myndigheter i går.

Fagforeningen Parat Luftfart skal møte statsministeren onsdag klokken 13, der de skal legge fram en kravliste. Det opplyser Unn Kristin Olsen, som er leder i Parat, til NRK. NRK erfarer at Norwegian er bedt om å være med på møtet.

Oslo Børs

FALL: Det er ventet fall for Oslo Børs fra start onsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oljefall

Samtidig som Norwegian drar opp Oslo Børs, faller oljeselskapene, som utgjør rundt en fjerdedel av verdiene på hovedindeksen. Equinor hadde falt med 4,4 prosent tre timer etter åpning.

Det skjer etter at oljeprisen onsdag formiddag falt til under 28 dollar fatet.

Oljeprisen er med det lavere enn det laveste punktet under oljenedturen fra 2014 til 2016, som rammet særlig Vestlandet hardt. Oljeprisen har falt i kjølvannet av koronaviruset og priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland.

Den siste måneden har hovedindeksen med Oslo Børs mistet en tredjedel av verdien, som gjør at fire års oppgang er borte.

Historisk svak krone

Kronekursen svekker seg også klart mot både euro og dollar. En dollar koster litt over klokken 10,56 kroner, og en euro koster nå 11,59 kroner.

En euro har aldri vært dyrere, og dollaren har aldri vært dyrere de siste 40 årene. DNB Markets peker på at den store usikkerheten i verdensøkonomien gjør at investorer skygger små, risikable valutaer.

– Vi forventer at kronen skal fortsette med å være på hælen fremover, skriver valutaanalytiker i DNB Markets Magne Østnor i en rapport.

Faller

Også børsene i Europa starter med nedgang fra start

I natt falt flere av de toneangivende børsene i Asia med mellom 1,5 og 4,5 prosent, etter å lenge ha ligget i grønt. Førhandelen for de amerikanske børsene tyder på at de amerikanske børsene også vil falle i dag, etter å ha steget klart i går.

Før åpning hadde Roger Berntsen i Nordnet ventet en nedgang fra start for hovedindeksen på mellom 4,2 og 5,1 prosent.

– Investorene i regionen, utenom de kinesiske, fortsatte å selge seg ned i aksjer onsdag. Usikkerheten i tilknytning til Covid-19 situasjonen er stor. Videre, verdensøkonomien vil etter alt å dømme gå inn i resesjonsmodus (negativ vekst i to, eller flere kvartaler på rad) som en følge av den styrte globale stillstanden, skriver han i en morgenoppdatering før børsåpning.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 15.05.2021
2 702
Smittede siste 7 dager
109
Innlagte
774
Døde
1 556 905
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger