Hopp til innhold

Ordførere krever bedre helikopterdekning

Ordførere i kommuner som har lengre uttrykningstid enn 45 minutter, raser mot det de mener er for dårlig beredskap. Båtsfjord-ordføreren, som er over 70 minutter unna nærmeste legehelikopter, mener like godt tilbud bør gjelde i hele landet.

Luftambulanse

NRKs undersøkelser viser at 166.000 personer i dag bor i områder der det tar lenger enn 45 minutter å rykke ut med legehelikopter.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

Red.anm.: NRKs kartlegging viser at over 160 000 nordmenn bor mer enn 45 minutter unna hjelp fra legehelikopter. I tidligere versjoner av denne saken ble det fremstilt som at myndighetenes krav til legehjelp ikke ble oppfylt. NRK presiserer at det per i dag ikke eksisterer noe formelt krav om at 100 prosent av befolkningen skal få et slikt tilbud.

46 kommuner er helt eller delvis utenfor helikoptersirklene, noe som vil si at uttrykningstiden med helikopter er mer enn 45 minutter. Nå krever flere ordførere at helikopterambulanseberedskapen må bli bedre.

Som ordfører for 6000 innbyggere og med opptil 50.000 tilreisende i påsken, er Ole Martin Norderhaug i Trysil smertelig klar over den dårlige helikopterberedskapen i området.

En parkeringsplass nedenfor skianlegget ble i påsken omgjort til en midlertidig helikopterlandingsplass for et ekstra helikopter fra norsk luftambulanse.

– Uten et helikopter så er det en time med bil herfra til Elverum. Det er 7 mil, forteller ordfører Norderhaug.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trysil-ordfører

Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug med kartet som viser at hans kommune er blant dem med lenger enn 45 minutter flytid for legehelikopter.

Foto: Inger Lee / NRK

74 minutter unna helikopter

Som NRK fortalte i går, er det store forskjeller i hvor mange som nås innen 45 minutter med legehelikopter. For Trysil er det 59 minutter til nærmeste legehelikopter.

– Det er for dårlig, og det er jo alle ordførere i Hedmark enige om. Vi må få styrka helikopterberedskapen på Innlandet, sier Norderhaug.

166.000 personer er i dag utenfor legehelikoptrenes sirkler. Det er 46 kommuner som er helt eller delvis utenfor. I sju kommuner i Finnmark tar helikopteret lenger tid enn 45 minutter.

– Jeg synes det er uakseptabelt at vi ligger så langt unna helikopterhjelp. Samme mål bør gjelde for hele landet og hele befolkningen, sier ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen.

Kommunen ligger 74 minutter unna nærmeste legehelikopter.

Geir Knutsen, ordfører Båtsfjord

Geir Knutsen, ordfører i Båtsfjord, mener det er uakseptabelt at hans kommune ligger så langt unna de nasjonale målene.

Foto: Robert Lundgren / NRK

– Det svekker beredskapen og tryggheten for befolkningen i Båtsfjord. Det samme gjelder den øvrige befolkningen som ligger utenfor de nasjonale målene. Så dette er noe Stortinget og regjeringen må ta fatt i og prøve å få på plass, mener Knutsen.

– Er det urettferdig?

– Ja, urettferdig er det jo. I og med at vi har nasjonale målkrav, så bør jo dem gjelde for hele landet.

– Stiller med handikap

Han får støtte av Vardø-ordfører Lasse Haughom. I hans kommune, med over 2000 innbyggere, er man 70 minutter unna nærmeste legehelikopter.

Lasse Haughom

Lasse Haughom, ordfører i Vardø, mener de nasjonale kravene burde gjelde for hele landet.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Når de har satt de kriteriene der, så mener jeg det burde gjelde for alle i kongeriket, sier ordfører Haughom.

Det er lange avstander også i Trysil-ordførerens område. Nå vil han ha bedre beredskap med et helikopter i området.

– I utgangspunktet stiller vi med et handikap. Og det er det handikappet vi ønsker å fjerne.

– Bør dine innbyggere være redde for at de ikke får god nok helsebehandling?

– Nei, men jeg tror alle erkjenner det at i visse situasjoner så er tida viktig.

Kan ikke love noe

Det blir ingen helikopterbase i Innlandet med det første. Det sier direktør for medisin og helse i Helse Sør-Øst, Alice Beahte Annersgaard.

– Vi har ingen planer om å etablere flere luftambulanser i Innlandet. Når vi skal utvide tilbudene, må vi heller se på mulighetene for å ha en bedre dekning med legebilambulanse.

– Men det er snakk om at det skal være et likeverdig tilbud. Er det et likeverdig tilbud?

– Det vil aldri være like raskt å komme til sykehuset når man er i distriktet som om man bor ved siden av sykehuset, svarer Annersgaard.

Erik Kreyberg Normann, Generalsekretær Stiftelsen Norsk Luftambulanse

VIDEO: Erik Kreyberg Normann, generalsekretær i stiftelsen Norsk Luftambulanse, mener det bør etableres minst tre nye helikopterbaser.

Se hvordan helikopterdekningen er selv (hvis du zoomer inn vil du se hvor det bor folk i de udekkede områdene):

Luftamb utenfor 30 min - relagret okt 2016

AKTUELT NÅ