Hopp til innhold

Ordførernes harde dom over kommunereformen

Skjult tvang og usikkerhet rundt kommunenes fremtidige oppgaver. Det mener norske ordførere om Jan Tore Sanners (H) prestisjereform.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Prosessen rundt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sin kommunereform får hard medfart i NRKs ordførerundersøkelse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Regjeringen må lytte til kommunene. Vi blir bedt om å ha innbyggermedvirkning og vi har gode prosesser rundt mulig sammenslåing. Hvis vi konkluderer den ene eller andre veien må Storting og regjering høre på det. Hvis ikke mister jeg litt troen på demokratiet.

Det sier ordfører Øystein Slette (Ap) i Enebakk kommune.

NRK har spurt norske ordførere hva de mener om prosessen rundt kommune- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) prestisjereform; kommunereformen.

Målet med reformen er blant annet å redusere antall kommuner i Norge og for å gjøre de nye kommunene i stand til å løse eksisterende og nye oppgaver bedre i fremtiden. Og den skulle baseres på frivillighet.

Her er ordførernes dom over reformprosessen så langt.

Føler de tvinges til sammenslåing

359 av Norges 428 ordførere har svart på NRKs ordførerundersøkelse. Av disse svarer 72,1 prosent at de opplever skjult eller indirekte tvang for å slå seg sammen fra Sanner og departementets side.

Laster innhold, vennligst vent..

Mange peker på forslaget til inntektssystem som den store synderen.

– Jeg følte at reformen var frivillig helt til forslaget til nytt inntektssystem kom. Dette ble lagt frem midt i prosessen kommunene er inne i. Det er uryddig og det er vanskelig å se på dette som noe annet enn en skjult form for tvang, sier Slette.

73,5 av dem som har svart på undersøkelsen sier at forslaget til nytt inntektssystem i kommunene har direkte eller i noen grad påvirkning på om kommunen deres bør slå seg sammen.

Bare én av fire mener det ikke har påvirkning i det hele tatt.

Laster innhold, vennligst vent..

Når ordførerne blir spurt om de er enige i at Stortinget i tilstrekkelig grad har klargjort hva kommunene skal drive med i fremtiden, svarer nær åtte av ti ordførere at de er helt eller delvis uenig.

Laster innhold, vennligst vent..
Helga Pedersen (Ap)

Helga Pedersen og Arbeiderpartiet er kritiske til bruken av skjult tvang i kommunereformen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dette resultatet er helt i tråd med de tilbakemeldingene vi får. Både vi og våre ordførere er for endringer i kommunestrukturen, men det må basere seg på frivillighet. Det er ikke regjeringens opplegg, sier kommunalpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

Hun sier også at usikkerheten rundt fremtidige oppgaver er helt reell.

– Så sent som i fjor sa regjeringen at oppgavene skulle være gulrøtter i kommunereformen. Det endte med borgerlig vigsel og godkjenning av svømmebasseng. Det er ikke skikkelige gulrøtter, sier Pedersen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) svarer følgende på ordførernes oppfattelse av skjult eller indirekte tvang for å slå seg sammen.

– Kommunereformen bygger på frivillighet og gode lokale prosesser. Det er klart at Stortinget har vedtatt at tiden er inne for en kommunereform. Jeg må være tydelig på at kommune-Norge står overfor grunnleggende utfordringer som ikke går over.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner svarer på beskyldningene om at han utsetter kommunene for press i kommunereformen.

ORDFØRERE FØLER TVANG: Sanner begrunner i Dagsrevyen hvorfor han mener kommunereformen er så viktig.

AKTUELT NÅ