Hopp til innhold

Regjeringen gjenåpner Vinmonopolet: – Ingen enkel beslutning

Stengte Vinmonopolet-butikker i Oslo-regionen førte lørdag til høyt kundetrykk og lange køer i nabokommuner. Nå snur norske helsemyndigheter, etter påtrykk fra ordførere.

Regjeringen gjenåpner Vinmonopolet: – Ingen enkel beslutning, sier helseminister Bent Høie.

Regjeringen gjenåpner Vinmonopolet: – Ingen enkel beslutning, sier helseminister Bent Høie.

Søndag kveld bekrefter helse – og omsorgsminister Bent Høie at 45 Vinmonopolet-butikker gjenåpnes i 10 kommuner i Oslo-området.

Rådet innebærer at Vinmonopolet fortsatt skal være åpent i de 15 randsonekommune der det søndag innføres andre tiltak.

På pressekonferansen fikk Høie spørsmål om ikke norske helsemyndigheter burde forutsett at stengingen kunne føre til lange køer.

– Det er sånn at man ikke vet helt i hvor stort omfang dette skyldtes at folk reiste fra Oslo, eller om det skyldtes at det på samme tidspunkt ble kjent at man vurderte tiltak i de kommunene. Jeg tror det er kombinasjon av at noen ikke fulgte rådene, og av at innbyggere i de kommunene tenkte at polet kunne bli stengt på kort varsel, svarte Høie.

Høie ble også minnet om de lange køene i Bærum da treningssentre i Oslo ble stengt i vinter. Helseministeren viste da til viktigheten av å kunne gjøre justeringer underveis.

– Dette har ikke vært en enkel beslutning, for det er også gode argumenter for å ha Vinmonopolet stengt i disse kommunene. Med bakgrunn i at FHI og Direktoratet anbefalte det, og erfaringene og tilbakemeldingene fra ordførerne, så valgte vi å gjøre det, sier Høie.

Kjempekø utenfor Vinmonopolet i Sandvika.

POLFERD: Lørdag ble det lange køer utenfor flere av Vinmonopolets butikker i Oslo-regionens nabokommuner. Her fra Sandvika i Bærum.

Foto: Rahand Bazaz / NRK

– Kan skape abstinenser

På kveldens pressekonferanse fikk helsedirektør Bjørn Guldvog spørsmål viktigheten av å holde Vinmonopolet åpent under en pandemi. Guldvog erkjente da at det er et paradoks, gitt at andre områder av samfunnet stenges ned.

– Samtidig er det slik at nettopp stenging av Vinmonopolet kan skape mobilitet i befolkningen. I tillegg kan stenging dessverre skape abstinenser for noen i en situasjon som er svært krevende, svarte Guldvog.

Helsedirektoratet anbefalte søndag kveld at Vinmonopolenes utsalg gjenåpnes.

Begrunnelsen var stengingen har ført til at mange har reist til nabokommuner der utsalgene er åpne, «med den uheldige effekt økt mobilitet kan ha i denne situasjonen».

– Det viktige her er minst mulig kontakt mellom mennesker. Vi har vurdert at det blir mindre kontakt om man har gode køsystemer og kun slipper inn et fåtall mennesker, fremfor at det reiser mange til Vinmonopol som er åpne, og står og køer der, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tidligere i kveld.

Lange køer

Flere ordførere har klaget på at de stengte utsalgsstedene førte til lange køer i nabokommuner.

– Vi ble svært bekymret og fortvilet da de lange køene oppsto ved alle vinmonopolutsalgene i Bærum i går, sa ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til NRK søndag morgen.

Mange kommuner i randsonen opplevde lørdag en vanvittig salgsvekst. Flere steder var det lange køer.

Lisbeth Hammer Krogh

FORTVILET: Regjeringen bør vurdere om man kan gjenåpne polbutikkene, mener Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Etter gjenåpningen av polene var Bærum-ordføreren lettet.

– Det betyr at det ikke blir lange køer neste fredag og lørdag som vi fryktet, sier hun til NRK.

Hun mener det er en klok avgjørelse å koordinere tiltak i kommunene.

– Det forteller om hvilket alvor vi er i. Men likevel er det et føre-var-prinsipp, sier Krogh.

– Tror du folk vil høre på de nye tiltakene?

– Veldig mange er utrolig flinke til å følge både anbefalinger og forskrifter.

En rekke ordførere har ment at det ville vært fordelaktig å gjenåpne Vinmonopolbutikkene, for å unngå unødvendig ferdsel mellom kommunene.

– Vi vil oppleve en dominoeffekt uansett hvor grensen settes, mener Hammer Krog.

Enebakk-ordfører Hans Kristian Solberg (Sp) mener at man bør gjenåpne polbutikkene for å unngå at innbyggere krysser kommunegrensene unødvendig.

– Nå er det jo stengt i store befolkningsrike kommuner, så de som er helt desperate etter å få tak i alkohol, drar da kanskje ut til mindre pol som jo ikke har den kapasiteten, sier han.

Ordfører i Enebakk, Hans Kristian Solberg.

UHELDIG: Folk som reiser ut av sine stengte kommuner for å handle på Vinmonopolet fører til uheldige problemer, sier Enebakk-ordfører Hans Kristian Solberg.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det fører til uheldige problemer, sier ordføreren.

Han understreker at han likevel forstår at også Vinmonopolet ble stengt.

– I en sånn situasjon vi er i nå, så kan man ikke sitte i en uke og vente på utredninger før man skal gjøre noe. Så da må man heller kline til litt ekstra og så lette opp etter hvert. Så Vinmonopolet er én av de tinga, tenker jeg, sier han.

Også ordfører Saxe Frøshaug (Sp) i Indre Østfold støttet gjenåpning.

– Det kan hende at dette bidrar til dårligere smittevern totalt sett, når man faktisk har stengt det helt ned. Så det er mulig man bør ta en runde til på akkurat det, sier han.

Bekymret for handelsturisme

Også Lørenskog kommune fikk lørdag etter alt å dømme merke effekten av stengte butikker i Oslo-regionen. Det førte til flere kunder i Lørenskog.

Ragnhild Bergheim

BEKYMRET: Ordfører Ragnhild Bergheim i Lørenskog er bekymret for handelsturister fra Oslo-regionen.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Og dermed fikk vi veldig mye køer, som heldigvis løste seg opp utover dagen, sier Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) til NRK.

Hun sier at de er bekymret for handelsturisme, og hun oppfordrer folk til å ikke krysse kommunegrensa dersom det ikke er absolutt nødvendig.

– Folk er vanligvis hjertelig velkommen til Lørenskog, men ikke akkurat nå, understreker hun.

Men mange ordførere støtter også beslutningen om stengte polbutikker. Blant dem er Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap), som mener at nå må folk bite tennene sammen.

– Jeg håper og tror at folk nå stiller opp i denne meget alvorlige situasjonen. Og da reiser man ikke på polet i nabokommunen, sier han.

Økte med 73 prosent fra forrige lørdag

Tanja Elisabeth Hunter

– Hvis det går an å si, har vi vært gjennom god trening med julehandelen, sier administrerende direktør for Vinmonopolet, Elisabeth Hunter.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Administrerende direktør for Vinmonopolet, Elisabeth Hunter, opplyser til NRK at det lørdag var stor vekst i butikkene i områdene rundt der de 45 polene var stengt.

På landsbasis ble det solgt 477.000 liter, en økning på 73 prosent fra lørdag 16. januar.

– Vi tror gjenåpningen av Vinmonopolene kommer til å bidra til redusert mobilitet og smittespredning, men tar ellers regjeringens beslutning til etterretning, sier Hunter til NRK.

Hunter sier at hun er veldig imponert over hvordan våre ansatte har turnert situasjonen. Det har aldri vært tilløp til noe uro

– Vi mener at ved å holde polene åpne har vi bidratt i dugnaden. All erfaring fra for eksempel polstreik viser at det at polene er åpne bidrar til ro i samfunnet, sier hun.

Pressesjef Jens Nordahl opplyser til NRK at det har vært lite smitte blant de ansatte, med kun en håndfull av tilfeller på tross av de 43 millioner kundene som handlet der i fjor.

– Siden 12. mars har vi hatt to hovedfokus; ansvarlig salg og smittevern. Dersom vi ikke hadde klart å levere på disse kunne folk stilt spørsmål ved Vinmonopolets eksistens, sier Vinmonopol-sjef Hunter.

LES OGSÅ: 11 nye tilfeller av mutert virus i Nordre Follo

AKTUELT NÅ