Optimismen øker blant norske arbeidsgivere

Arbeidsgivere er nå positive til å ansette for første gang siden begynnelsen av 2014, viser en undersøkelse fra Manpower.

Arbeid jernbaneverket

OPPTUR I DET OFFENTLIGE: Manpowers undersøkelse viser at særlig i det offentlige er arbeidgivere positive til å ansette. Jernbaneverket er blant bedriftene som ansetter.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Arbeidsgiverne planlegger bemanningsøkning i årets siste tre måneder, ifølge Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for fjerde kvartal 2016.

Maalfrid Brath

OPTIMISME: Når de store bedriftene varsler at de vil ansette flere er det viktig for arbeidslivet generelt, sier Maalfrid Brath i Manpower.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Vi må helt tilbake til begynnelsen av 2014 for å finne liknende positive tall, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

I denne undersøkelsen brukes termen «netto forventet bemanningsøkning/-reduksjon». Med det menes det tallet vi får når vi trekker fra de arbeidsgiverne som skal redusere arbeidsstokken sin, med dem som skal oppbemanne.

– Varehandel er ofte en indikator hva som kommer til å skje. At de er positive er et godt tegn, det betyr at nordmenn vil begynne å handle igjen.

Manpowers arbeidsmarkedsbarometer 2016
Foto: Manpower grafikk

Det ser aller best ut i det offentlige, men man ser også positive tegn i det private.

– Virksomheter med mer enn 250 ansatte er de mest optimistiske. Det er nytt tegn, fordi de har pleid å være de mest negative. Når de store bedriftene varsler at de vil ansette flere er det viktig for arbeidslivet generelt, sier Brath.

Økonomien har snudd

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets mener økonomien i Norge har snudd.

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

IKKE NEDGANG: Selv om flere bedrifter er positive til å ansette, tror ikke Erik Bruce at arbeidsledigheten vil gå ned.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det har vært kraftige oppsigelser i oljerelaterte næringer, men nå kommer oppsigelsene til å avta. Det har vært nullvekst lenge, nå vil det bli mer positivt, sier han.

Bruce mener den svake krona er en av grunnene til at det går bedre i Norge. Det blir billigere for utlendinger å reise til Norge, samtidig som at tradisjonelle eksportbedrifter kan sette ned prisen i utlandet og samtidig ha samme inntjening i norske kroner.

Men selv om flere bedrifter er positive til å ansette, tror ikke Bruce at arbeidsledigheten vil gå ned.

– Når det blir bedre tider, kommer det også flere ut på arbeidsmarkedet. Studenter studerer lengre i dag, og det har hindret at den har gått opp. I dårlige tider studerer man lengre, og i gode tider tar man kanskje en jobb og hopper av studiene, forklarer Bruce.

Optimismen øker blant norske arbeidsgivere
Foto: Manpower grafikk

Viser at finanspolitikken virker

– Forventningsundersøkelsen må jo bli fakta før vi kan smile, men disse funnene legger seg oppå andre, positive nyheter for økonomien, slik at det er mulig å tro på at det blir flere som får jobb fremover, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Pöyry management consulting

TILTAK: Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror tiltakene mot oljenedturen har begynt å fungere.

Foto: Johan B. Sættem

Han mener undersøkelsen viser tegn til at finanspolitikken virker og at optimismen er et resultat av tiltakene satt i gang mot oljenedturen. Selv om det er en holdningsundersøkelse, kan funnene være et tegn på at bunnen er nådd og at nedgangen er over, ifølge Bjørnstad.

– At de store bedriftene er positive til nyansettelser er svært positivt. Det er de store bedriftene som ansetter de store mengdene, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger