Optimismen øker blant norske arbeidsgivere

Arbeidsgivere er nå positive til å ansette for første gang siden begynnelsen av 2014, viser en undersøkelse fra Manpower.

Arbeid jernbaneverket

OPPTUR I DET OFFENTLIGE: Manpowers undersøkelse viser at særlig i det offentlige er arbeidgivere positive til å ansette. Jernbaneverket er blant bedriftene som ansetter.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Arbeidsgiverne planlegger bemanningsøkning i årets siste tre måneder, ifølge Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for fjerde kvartal 2016.

Maalfrid Brath

OPTIMISME: Når de store bedriftene varsler at de vil ansette flere er det viktig for arbeidslivet generelt, sier Maalfrid Brath i Manpower.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Vi må helt tilbake til begynnelsen av 2014 for å finne liknende positive tall, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

I denne undersøkelsen brukes termen «netto forventet bemanningsøkning/-reduksjon». Med det menes det tallet vi får når vi trekker fra de arbeidsgiverne som skal redusere arbeidsstokken sin, med dem som skal oppbemanne.

– Varehandel er ofte en indikator hva som kommer til å skje. At de er positive er et godt tegn, det betyr at nordmenn vil begynne å handle igjen.

Manpowers arbeidsmarkedsbarometer 2016
Foto: Manpower grafikk

Det ser aller best ut i det offentlige, men man ser også positive tegn i det private.

– Virksomheter med mer enn 250 ansatte er de mest optimistiske. Det er nytt tegn, fordi de har pleid å være de mest negative. Når de store bedriftene varsler at de vil ansette flere er det viktig for arbeidslivet generelt, sier Brath.

Økonomien har snudd

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets mener økonomien i Norge har snudd.

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

IKKE NEDGANG: Selv om flere bedrifter er positive til å ansette, tror ikke Erik Bruce at arbeidsledigheten vil gå ned.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det har vært kraftige oppsigelser i oljerelaterte næringer, men nå kommer oppsigelsene til å avta. Det har vært nullvekst lenge, nå vil det bli mer positivt, sier han.

Bruce mener den svake krona er en av grunnene til at det går bedre i Norge. Det blir billigere for utlendinger å reise til Norge, samtidig som at tradisjonelle eksportbedrifter kan sette ned prisen i utlandet og samtidig ha samme inntjening i norske kroner.

Men selv om flere bedrifter er positive til å ansette, tror ikke Bruce at arbeidsledigheten vil gå ned.

– Når det blir bedre tider, kommer det også flere ut på arbeidsmarkedet. Studenter studerer lengre i dag, og det har hindret at den har gått opp. I dårlige tider studerer man lengre, og i gode tider tar man kanskje en jobb og hopper av studiene, forklarer Bruce.

Optimismen øker blant norske arbeidsgivere
Foto: Manpower grafikk

Viser at finanspolitikken virker

– Forventningsundersøkelsen må jo bli fakta før vi kan smile, men disse funnene legger seg oppå andre, positive nyheter for økonomien, slik at det er mulig å tro på at det blir flere som får jobb fremover, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Pöyry management consulting

TILTAK: Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror tiltakene mot oljenedturen har begynt å fungere.

Foto: Johan B. Sættem

Han mener undersøkelsen viser tegn til at finanspolitikken virker og at optimismen er et resultat av tiltakene satt i gang mot oljenedturen. Selv om det er en holdningsundersøkelse, kan funnene være et tegn på at bunnen er nådd og at nedgangen er over, ifølge Bjørnstad.

– At de store bedriftene er positive til nyansettelser er svært positivt. Det er de store bedriftene som ansetter de store mengdene, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger