Faktasjekk

Optimismen faller i distriktene, sa Støre. Bygdeforskerne sier noe annet.

Vi har sjekket Ap-lederens påstand.

Støres valgkamp på Vestlandet.

PÅ REISE: Jonas Gahr Støres reiser i landet har gitt ham inntrykk av at det er pessimisme i distriktene. Her er han 24. juli på MF «Raunefjord» mellom Halhjem og Sandvikvåg i Hordaland.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Optimismen i distriktene har gått ned.

Jonas Gahr Støre (Ap)

Jonas Gahr Støre sto på Ap-landsmøtets talerstol og tegnet et dystert bilde:

– Konfliktene mellom by og land har gått opp, og optimismen i distriktene har gått ned, sa Ap-lederen.

Vi ble nysgjerrige. Stemmer det at optimismen går ned i Bygde-Norge?

– En følelse

Faktisk.no har i samarbeid med Detektor undersøkt denne påstanden.

Det er flere definisjoner på hva «distrikt» er, og vi skal ikke prøve å hamre definisjonen inn i stein.

Kommunene som Statistisk Sentralbyrå regner som sentrale kommuner, ligger innen rimelig avstand fra større byer. En definisjon på distrikt kan da være områdene som ligger utenfor.

Sentrale kommuner i Norge

Laster kart, vennligst vent...

På direkte spørsmål fra NRK sier Jonas Gahr Støre at han mener optimisme ikke nødvendigvis kan måles.

– Dette utsagnet må settes inn i sammenhengen i talen. Det var et forsøk å ta på pulsen og beskrive en følelse blant folk. Jeg står veldig godt inne for det, sier Støre til NRK.

– Du fører anekdotiske bevis for denne påstanden?

– Det kan du godt si. Jeg mener optimisme og pessimisme er en emosjonell, følelsesmessig sak som rimer med den stemningen jeg opplever rundt i landet, sier Støre.

Forskerne har spurt folk

Vi skal gi Støre rett i at å måle optimisme kan være en vanskelig øvelse. Det betyr ikke at det ikke finnes undersøkelser som i hvert fall kan gi en pekepinn på om Støre har sine ord i behold.

Jostein Vik

Bygdeforsker Jostein Vik.

Foto: LEIF HATLAND / NRK

– Det enkleste man kan gjøre for å måle optimisme og pessimisme, er å spørre folk hva de tror om fremtiden, sier bygdeforsker Jostein Vik.

Senter for bygdeforskning spør bønder jevnlig om hvordan de økonomiske sidene ved gårdsdriften har utviklet seg. Den siste rapporten fra 2016 viste at det da var flere bønder som var positive enn negative til utviklingen.

Om optimisme kan sidestilles med tro på egne økonomiske utsikter, er i hvert fall denne undersøkelsen en indikator på at optimismen er på vei opp, ikke ned. Forskerne ved Senter for bygdeforskning har stilt bøndene flere spørsmål om fremtidstroen, og de viser alle en positiv trend.

En tilsvarende undersøkelse gjør Senter for bygdeforskning blant fiskebåteiere. 78 prosent av dem tror på en positiv økonomisk utvikling i årene fremover. Det har økt fra 57 prosent i 2007.

fisker Hvaler

FIN FANGST: Fisker Roar Bekkevik lemper is på nyfangede reker.

Foto: Christian Lura / NRK

Roar Bekkevik lemper is over rekene han nettopp har levert ved mottaket i Utgårdskilen i Hvaler. Fiskeren med egen båt har samme oppfatning som statistikken forteller.

– Vi har hatt mange bra år. Det er optimisme her nå. Vi ser også at flere unggutter tør satse på yrket, sier han til NRK.

Flere undersøkelser

Senter for bygdeforskning har også spurt et representativt utvalg nordmenn, 2000 i tallet, om utviklingen på stedet de bor, går i riktig retning. Cirka halvparten av de spurte bor i distriktene.

Det er flere optimister i byene enn på landet. Men både i by og land er det flere som mener utviklingen på hjemstedet går i riktig retning nå enn i 2013.

Hva så med protestene fra lokalsamfunn som mister lensmannskontor, sykehus eller andre sentrale institusjoner? Bygdeforsker Vik mener det er reelle følelser man absolutt ikke skal stikke under stol.

– Det kan være strider som er store når de står på og som er knyttet til sterke følelser. Men over tid trenger ikke de få varige følger for hvor optimistisk man er på vegne av hjemstedet.

Faktisk.no har også sjekket flere statistikker uten å finne noen som indikerer at pessimismen øker i Bygde-Norge.

– Politikken påvirker

Men Støre mener han treffer tidsånden.

Jonas Gahr Støre

UTSPURT: Jonas Gahr Støre intervjues om optimisme i distriktene.

Foto: Kathrine Mørkved / NRK

– Når det gjelder norsk landbruk og fiskeri, er grunnholdningen deres optimistisk på grunn av mulighetene i råvarene og kunnskapen de har og markedet der ute som vil ha varene. Men mitt budskap er politikk. Jeg mener at politikken har ført til mer pessimisme i distriktene, sier Støre.

Han legger til:

– Jeg håper jo det blir regjeringsskifte nå, slik at optimismen kan komme tilbake i distriktene.

Blå skillelinje. Detektor.Grafikk
Blå skillelinje. Detektor.Grafikk
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger