Hopp til innhold

Oppvaskmøte om blasfemi-debatt

Flere i Arbeiderpartiets stortingsgruppe er opprørt over Stoltenbergs behandling av blasfemi-saken. Onsdag blir det oppvaskmøte.

Video nsps_upload_2009_2_3_22_29_13_967.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vil Arbeiderpartiets representater stemme for forslaget til ny hatparagraf i Stortinget? Stoltenberg: - Ja, gruppa har diskutert det og vi har konkludert med det.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har ikke behandlet den nye hatparagrafen, slik statsminister Stoltenberg har sagt (se video over). Det skaper intern uro i partiet.

Store deler av Arbeiderpartiets stortingsgruppe liker ikke statsministerens håndtering av den foreslåtte nye hatparagrafen, som under straffeansvar skal verne religioner og den enkeltes religiøse følelser.

Lørdag sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagsrevyen at saken var behandlet i gruppa og at partiet hadde konkludert med å stille seg bak forslaget.

Men saken har ikke vært behandlet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, sier en rekke gruppemedlemmer til NRK i kveld.

Det er underlig at Jens Stoltenberg har gått med på dette. Man kan hestehandle om broer og veier, men ikke om grunnleggende demokratiprinsipper.

Mannlig representant i Arbeiderpartiets stortingsgruppe

- Ytringsfriheten er hellig

I forrige uke ble det kjent at Senterpartiet har tvunget igjennom en skjerping av rasismeparagrafen under revideringen av straffeloven. Heretter skal det bli straffbart å utøve visse former for religionskritikk.

Les også: Religionsvernet skal piskes gjennom

På gruppemøtet 3. desember i fjor fikk medlemmene vite at den gamle blasfemiparagrafen skulle vekk, men den nye hatparagrafen ble ikke behandlet. Dette kom også fram på et gruppestyremøte i dag, hvor også statsministeren var til stede. Nå reagerer mange i stortingsgruppen.

Ingen tør derimot å komme åpent ut med kritikken, men flere uttaler seg anonymt til NRK:

Denne saken har ikke vært behandlet i stortingsgruppen, men jeg er glad vi skal ta den opp nå. Ytringsfriheten er hellig.

Kvinnelig representant i Arbeiderpartiets stortingsgruppe

Det er altså tydelig at Arbeiderpartiet ikke stiller seg samlet bak forslaget slik Stoltenberg uttrykte det til NRK. Stoltenberg kan dermed få problemer med støtten fra eget parti etter hestehandelen med Senterpartiet i regjeringskontorene.

Les også: Jagland ut mot Stoltenberg

Se hele intervjuet Stoltenberg ga til Dagsrevyen:

Video nsps_upload_2009_2_3_22_30_29_968.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Internt bråk

Hill Marta Solberg
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hill Marta Solberg, leder Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og heller ikke hun vil kommentere det interne bråket

- Det som gjelder interne prosesser vil jeg ikke kommentere offentlig, sier hun i kveld.

Etter det NRK erfarer skal denne saken tas opp på Arbeiderpartiets gruppemøte i Stortinget, i morgen onsdag, hvor statsministeren må svare for hvorfor han har sagt at saken tidligere har vært behandlet i gruppen.

AKTUELT NÅ