Oppsving for Frp og SV i mars

Fremskrittspartiet går mest frem på NRKs partibarometer for mars. Også SV har fremgang mens Venstre igjen er langt under sperregrensen med 3,3 prosent.

Siv Jensen og Audun Lysbakken

FREMGANG: Siv Jensen kan glede seg over fremgang på NRKs partibarometer. SV får en liten opptur, selv om målingen ikke fanger opp Audun Lysbakkens avgang som statsråd.

Foto: Cornelius Poppe / Heiko Junge / Scanpix

Frp går fram med 3,1 prosentpoeng i forhold til februar, og får en oppslutning på 17, 3 prosent. Det viser meningsmålingen Norstat har gjort for NRK.

– Det er en hyggelig inspirasjon for hele Fremskrittspartiet, sier partileder Siv Jensen til NRK.

– Vi har jobbet systematisk, hardt og målrettet over lengre tid. At det gir uttelling i oppsving på flere meningsmålinger, gjør bare at vi ser at et godt resultat kan være innen rekkevidde hvis vi jobber hardt over tid, legger hun til.

Resultatene fra målingen:

Partibarometer mars 2012

Parti

Valg '09

Resultat februar

Resultat mars

Diff 09-mars 12

Diff feb-mars

Arbeiderpartiet

35,4

35,1

34,1

-1,3

-1

Høyre

17,2

27,3

26,2

9

-1,1

Fremskrittspartiet

22,9

14,2

17,3

-5,6

3,1

Kristelig Folkeparti

5,5

5,4

6

0,5

0,6

Senterpartiet

6,2

4,7

4

-2,2

-0,7

Venstre

3,9

6,5

3,3

-0,6

-3,2

Sosialistisk Venstreparti

6,2

4,2

5,6

-0,6

1,4

Rødt

1,3

1

1,5

0,2

0,5

Andre

1,4

1,5

2

0,6

0,5

(Målingen er utført i perioden 28. februar til 5. mars)

Venstre tilbake

Høyre går litt tilbake, til 26,2 prosent. Høyre og Frp trenger også ifølge denne målingen hjelp fra sentrum for å skape flertall på Stortinget.

Kristelig Folkeparti får 6 prosent. Venstre er igjen i vanskeligheter med 3,3 prosent, uten at nestleder Ola Elvestuen tar det så tungt:

Ola Elvestuen (V)

ENKELTMÅLING: – Jeg ser mer på dette som en enkeltmåling, sier nestleder Ola Elvestuen om Venstres tilbakegang.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– I forrige måned hadde vi et snitt på 5,3 prosent. Jeg ser mer på dette som en enkeltmåling, som for oss er dårligere, men vi har også de siste dagene hatt målinger som har vært langt bedre, sier nestleder Ola Elvestuen.

Jensen tror på løsning

Det er lenge til valget i 2013. Men Frp-leder Siv Jensen erkjenner at det kan bli harde tak med KrF og Venstre for å få til et regjeringsskifte:

– Jeg erkjenner at Frp og Venstre er enige om noe og uenige om en del, men jeg er fortsatt sikker på at vi ved å sette oss ned kan klare å løse noen utfordringer i fellesskap, sier Jensen.

Bård Vegar Solhjell

UTFORDRINGER: SV har en rekke utfordringer, blant annet å få diskutert partiets politikk igjen, sier partiets parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

I alle fall: De rødgrønne er langt unna flertall. Arbeiderpartiet går tilbake med ett prosentpoeng til 34,1 prosent. Senterpartiet går tilbake 0,7 poeng og balanserer på sperregrensa med akkurat fire prosent.

Liten opptur for SV

Midt i SVs trengselstid er det et streif av lys for partiet. Dagens måling har ikke fanget opp Audun Lysbakkens avgang som statsråd, men partiet går frem 1,4 prosentpoeng til 5,6 prosent.

– Jeg legger aldri særlig mye i ei enkelt meningsmåling. Utfordringen for oss i SV nå er å få diskutert politikk igjen: Å få oppslutning om våre verdier, miljø og rettferdighet, og å få vist hvor viktige vi er for å trekke Norge mot venstre, sier partiets parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell til NRK.

Partiet Rødt får 1,5 prosent på målingen og er med det inne på Stortinget med ett mandat.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger