Rasende passasjerer ber om pengene tilbake

Le Havre, Amsterdam og Island ble droppet og passasjerene ble tilbudt Hellesylt og Belfast som erstatning. Til slutt kokte det over for mange av passasjerene på cruiseskipet Norwegian Spirit.

MISNØYE: Passasjerer demonstrerer og ber om pengene tilbake om bord på Norwegian Spirit. Video: Cody McNutt

RETTELSE: I en tidligere utgave av denne artikkelen stod det at tettstedet Hellesylt var «stengt for sesongen.» Dette er ikke korrekt. Stranda havnevesen opplyser at selv om anløpet ikke var planlagt, ble skipet tatt imot som vanlig og både kaffebaren, souvernirbutikken og flere dagligvarebutikker var åpne de aktuelle timene skipet lå til kai.

Det ble markedsført som et drømmecruise til Frankrike, Nederland, Norge og Island. Ifølge Daily Mail betalte passasjerene mellom 20.000 kroner og 58.000 kroner for turen med Norwegian Spirit som eies av Norwegian Cruise Line (NCL).

Men ting ble ikke helt som forventet.

NCL Spirit Venice Italy

LUKSUS TIL SJØS: Norwegian Spirit har plass til om lag 2.000 passasjerer og et mannskap på drøyt 900. Bildet er tatt i farvannet utenfor Venezia i Italia.

Foto: Danny Lehman / NCL

En av de første destinasjonene var den nederlandske hovedstaden Amsterdam, men på grunn av kraftig vind var det umulig å legge til kai, ble passasjerene fortalt.

Det samme skjedde da skipet etter planen i stedet skulle besøke den franske havnebyen Le Havre.

Til de spektakulære norske fjordene kom skipet som planlagt, og la blant annet til kai i Geiranger 2. oktober. Men på grunn av dårlig vær i Nordsjøen ble det et ekstra stopp i Hellesylt, noe som gjorde flere passasjerer misfornøyde. På tross av at både kaffebar og souvernirbutikk var åpen, opplevde flere at Hellesylt var «stengt for sesongen» (se rettelse i toppen av saken).

Passasjerer ombord på Norwegian Spirit i heftig diskusjon med mannskapet ombord.

AMPERT: Flere passasjerer var lite fornøyd med svarene de fikk av mannskapet etter at flere av destinasjonene ble droppet.

Foto: Cody McNutt / Twitter

Droppet Island

Skipet skulle så etter planen til Island, nærmere bestemt til hovedstaden Reykjavík og byen Akureyri på nordsiden av øya. Men på grunn av dårlig vær, ble hele denne delen av seilasen kansellert.

Skipet satte i stedet kursen mot den pittoreske skotske byen Greenock, men fikk ikke tillatelse til å legge til kai. Da begynte stemningen blant flere av passasjerene virkelig å surne. På toppen av det hele begynte så skipets toalettsystemer å svikte, ifølge flere av dem som var om bord.

Til slutt, etter flere dager til sjøs, fikk cruiseturistene gå i land i den nordirske byen Belfast. Deretter gikk turen til den irske hovedstaden Dublin.

Video: Cody McNutt

Mange ba om pengene tilbake, men ble i stedet tilbudt 25 prosent rabatt på neste cruise. En av passasjerene, Cody McNutt, lagde twitterkontoen NCLHELL der han har blåst ut frustrasjon, bilder og videoer det siste døgnet.

– Det er vårt håp at Norwegian Cruise Line vil gjøre godt igjen dette marerittet av en tur, skriver han i et åpent brev til selskapet.

En annen passasjer, som klager på Facebook, kaller skipet for et «lokkeskip» og skriver at folk burde få pengene tilbake.

Rederiet skylder på dårlig vær

NRK har vært i kontakt med Norwegian Cruise Line og spurte hva som egentlig skjedde da cruiset tilsynelatende ble noe ganske annet enn planlagt.

– Dessverre ble Norwegian Spirits planlagte rute påvirket av svært dårlig vær. Derfor ble flere av havnene som opprinnelig lå i ruta kansellert av hensyn til sikkerheten til passasjerer og mannskap, skriver selskapets talsperson Kristina Heinrichs i en e-post til NRK

Selskapet trekker fram at skipet tross alt besøkte åtte havner på turen, og at passasjerene er tilbudt 25 prosent rabatt på et framtidig cruise.

– Vi forstår at det er skuffende når vi ikke er i stand til å besøke havner som våre gjester har gledet seg til å besøke. Likevel ber vi våre passasjerer om tålmodighet, samarbeid og forståelse for at dårlig vær er en force majeure som ikke kan kontrolleres, påvirkes eller avhjelpes av cruiseselskapet, heter det i e-posten.

Ikke alle passasjerene er enige i at turen var så ille. Passasjeren Fabian Fitzpatrick skriver på Facebook at de som protesterte var i mindretall, og at han selv og mange andre så på opptrinnet mens de bestilte mer vin.

Well to say this cruise has been an adventure it certainly has been but I take issue with this article and and the...

Publisert av Fabian Fitzpatrick Onsdag 9. oktober 2019

SISTE NYTT

Siste meldinger