Hopp til innhold

Oppretter nytt muslim-nettverk

De fem store moskeene som sammen meldte seg ut av Islamsk Råd Norge har startet eget dialognettverk.

Senaid Kobilica

Leder for interimsstyret er Senaid Kobilica, som er hovedimam i Det Islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, Norges største moské.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Ifølge avisen Vårt Land har nettverket fått navnet Muslimsk dialognettverk Norge. De som meldte seg ut er Det Islamske Fellesskap Bosnia og Hercegovina, Det Islamske Forbundet, Albansk Islamsk Kultursenter, Det Albanske Kultur og Trossamfunn i Norge og Islamic Cultural Centre (ICC).

Leder for interimsstyret er Senaid Kobilica, som er hovedimam i Det Islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, Norges største moské.

Abid Raja (V) sier til NTB at han er positiv til opprettelsen av et nytt muslimsk nettverk.

– Jeg har store forventninger til MND. Jeg håper de vil både være brobyggende og forståelsesskapende. Unge muslimer og storsamfunnet behøver dette, sier Raja som opplyser at Venstre vil gå inn for å en støtte på 2 millioner kroner til MDN i sitt alternative budsjett.

– Norge behøver et slikt muslimsk nettverk, som kan bygge broer og skape dialog. Nå som IRN er fratatt sin statsstøtte, og har utspilt sin rolle, mener jeg det er viktig at det norske samfunnet spiller på lag med dem som tatt kampen og brutt ut av IRN, sier Raja videre.

Meldte seg ut av Islamsk Råd Norge

De fem moskeene som har samlet seg i Muslimsk dialognettverk Norge meldte seg tidligere i år ut av Islamsk Råd Norge.

Den gangen begrunnet de utmeldelsen i en pressemelding der det blant annet stod:

«Vi har forsøkt å få til en retningsendring for bevare det IRN vi var med på å etablere i en form vi kan helhjertet støtte. Dette har ikke ført fram og vi ser dessverre heller ingen utsikter til snarlig forbedring (...) Under disse omstendighetene kan vi ikke lenger forsvare et fortsatt medlemskap og har derfor informert IRNs styre om oppsigelse av våre medlemskap med øyeblikkelig virkning.»

Islamsk Råd har vært under økende press etter mye uenigheter rundt og i rådet det siste året. Bruk av nikab, styretrøbbel, ugyldig oppsigelse av generalsekretæren og underslag har vært blant temaene som har ført til uro.

I juni ble det blant annet klart at Kulturdepartementet holder tilbake statsstøtten for andre halvår. Bakgrunnen er at departementet ikke har tillit til at midlene som IRN får fra departementet blir brukt etter hensikten.

Mistet statsstøtten

Tidligere i år mistet Islamsk Råd Norge statsstøtten. Tidligere har paraplyorganisasjonen fått 1,3 millioner kroner i statsstøtte over statsbudsjettet. Det gjorde kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) slutt på i sommer.

Da stoppet hun overføringene.

– Regjeringen mener at tilliten ikke lenger er til stede. Det er vesentlig tvil om Islamsk Råd Norge er i stand til å ivareta sine oppgaver som en brobyggerorganisasjon og bidra til samarbeid og styrking av dialog, som det er et stort behov for, sa kulturministeren til NRK den gangen.

AKTUELT NÅ