Normal

Opposisjonen: – Ikke nok å kappe hoder

Ap advarer mot å tro at et lederskifte løser Navs problemer, mens Senterpartiet hevder Robert Eriksson skyter pianisten ved å sparke Nav-sjef Joakim Lystad.

Dag Terje Andersen intervjues av NRK i stortingets vandrehall

NY KREFTER: Dag Terje Andersen i Ap sier det er viktig at regjeringen finner en ny Nav-direktør som både kan lede og inspirere en stor organisasjon.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi tar avgjørelsen til etterretning. Det er statsråden som kjenner samarbeidet med direktøren. Men det er ikke nok å kappe hoder. Her må det en politisk endring til.

Slik reagerer Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsmann, Dag Terje Andersen, på at arbeidsminister Robert Eriksson fredag ga Nav-direktør Joakim Lystad sparken.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen går enda lenger i sin kritikk. Han sier til NTB at Eriksson «skyter pianisten» ved å avsette Lystad.

– Han må betale prisen for feilaktig og svak politisk ledelse av et stadig viktigere offentlig ansvarsområde. Avsettelsen må føre til en grundigere debatt om hva vi vil med Nav, både i arbeids- og sosialkomiteen og i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Sp-veteranen som har sete i begge komiteer.

KrF og Venstre stoler på Eriksson

Støttepartiene KrF og Venstre vil ikke kommentere om de mener avgjørelsen om å sparke Lystad var rett eller gal.

– Det er vanskelig for oss på Stortinget og si «den og den bør være sjef i Nav». Det viktige er at arbeidsministeren har tillit til Nav-sjefen, og når arbeidsministeren ønsker nye koster, så får vi bare ønske lykke til, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NRK.

– Jeg deler mye av kritikken mot Nav, og så stoler jeg på at statsråden og regjeringen velger de beste lederne for å lede en så viktig etat som Nav, sier Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

SV-politiker Kirsti Bergstø sier til NRK at Lystads avgang gir en «spennende mulighet for å helt nødvendige og viktige endringer i Nav».

– Man må få ressurser ned lokalt der folk jobber og bord. Det blir spennende å se Erikssons visjoner for Nav, sier hun.

– Mer systemsvikt enn personsvikt

Som NRK fortalte tidligere i dag mener også fagforeningen NTL Nav at det var på tide med et lederskifte. NHO på sin side understreker at Navs utfordringer skyldes systemsvikt, ikke personer i ledelsen.

– Jeg har ingen mening om det er riktig at Joakim Lystad slutter. Problemene i Nav handler mer om systemsvikt enn personsvikt, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til NTB.

IKT Norge mener det viktigste nå er at den nye sjefen har digital kompetanse.

– IT-utfordringene til NAV er vel så mye organisasjonsutfordringer som teknologiutfordringer. Arbeidsministerens beslutning synliggjør nå at IT må være en del av ledelsens ansvar og en del av organisasjons- og serviceutviklingen i NAV, kommenterer Heidi Austlid i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger