Hopp til innhold

Opposisjonen ønsker kontrollsak om karanteneunntak

Opposisjonen i Stortinget vil ha behandling i kontrollkomiteen etter karanteneunntaket for utenlandske arbeidere.

Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre

Trygve Slagsvold Vedum (V) og Jonas Gahr Støre (AP)

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Jan Harald Tomassen/NRK

Senterpartiet mener kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget må behandle regjeringens karanteneunntak for utenlandske arbeidere som kom til Norge i høst.

– Sp vil vite om dette unntaket var medisinsk forsvarlig. Det kan se ut som at regjeringen har gått ut over sine fullmakter, sier Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) til NRK.

Aftenposten avslørte mandag hvordan industriorganisasjonene jobbet, da regjeringen i juni lempet på karantenereglene til arbeidsinnvandrere.

Ifølge dokumenter Aftenposten har fått innsyn i, så advarte både Helsedirektoratet og FHI om at stor risiko knyttet importsmitte.

Ap vil ha svar

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre ønsker også kontrollsak etter avsløringen.

– Denne saken er så alvorlig at den krever flere svar fra regjeringen, sier Støre til NRK.

Han trekker blant annet fram følgende spørsmål:

  • Hvem tok beslutningen om å se bort fra FHIs faglige vurdering 15. juni, som advarte mot å gi unntak som åpnet for importsmitte?
  • Hvilke konkrete tiltak satte regjeringen inn for å forhindre at importsmitte skulle spre seg til lokalbefolkningen da de åpnet for fritak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere 22. juni?

– Ap har flere spørsmål til Høie og regjeringen via kontrollkomiteen i Stortinget, og mener dette er en sak Stortinget må få svar i, sier Støre til NRK.

SV vil støtte en sak i kontrollkomiteen, og vil også at regjeringen redegjør for saken i Stortinget.

– Bent Høie må komme til Stortinget for å redegjøre for saken om karanteneunntaket, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV).

Høie svarer følgende om fredagens kritikk fra opposisjonen:

– Jeg vil selvsagt svare på alle spørsmål Stortinget har om denne saken, skriver han i en epost til NRK.

–Har ikke drevet den andre bølgen

Da det ble lempet på karantenereglene 22. juni, var det lite smitte i Norge. I ukene etter åpningen holdt smittetallene seg lave, men i august startet smittetallene å øke i både Norge og Europa.

Hvor mye importsmitte har bidratt til spredning av smitte ellers i samfunnet, er uklart.

– Denne unntaksregelen har ikke drevet den andre smittebølgen, det er det helt andre faktorer som er gjort. Det er importsmitte fra folk som ikke omfattes av dette unntaket, og så er det ikke minst den smittespredningen som har skjedd for at vi har smitte generelt i samfunnet, sa helseminister Bent Høie til NRK i går.

Høie sa også at de hørte på rådene de fikk fra FHI.

– Det Folkehelseinstituttet advarte mot var noe Norsk Industri ønsket, nemlig unntak fra fritidskarantene, og det fikk ikke Norsk Industri.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes ønsker også at kontrollkomiteen skal åpne kontrollsak om importsmitte og endringer i covid-19-forskriften i forbindelse med Aftenpostens avsløring.

– Her har regjeringa satt bedriftseiernes inntjening foran smittevern, liv og helse, og åpna grensene for import av arbeidskraft fra land med mye smitte.

Bjørnar Moxnes blir intervjuet i Vandrehallen på Stortinget

Rødts leder Bjørnar Moxnes

Han mener at regjeringen må svare på hvorfor den ikke gjorde om på karanteneunntakene da smitten fra utlandet økte.

– Vi tok allerede i august opp den økte importsmitten fra utlandet, og kritiserte at regjeringa hadde åpnet for arbeidsgivernes import av billig utenlandsk arbeidskraft, sier Moxnes til NRK.

Etterpåklokskap

Også MDG støtter kontrollsak i Stortinget, men mener at Sp og Ap må ta deler av skylden selv.

– Ap, Sp og Frp fremviser en avslørende etterpåklokskap. Enten har ikke disse partiene skjønt hva de har vedtatt, eller så snur de nå kappa etter vinden når folk reagerer på import av arbeidskraft midt i en koronasituasjon. Det sier lederen for MDG, Une Bastholm, til NRK.

Une Bastholm (MDG).

Leder i MDG, Une Bastholm

Foto: Mariam Butt

Hun viser til oljekrisepakken som blant annet Ap var med på å vedta:

– Oljeskattepakken disse partiene vedtok i vår er de gunstigste betingelsene olja noen gang har fått, og er laget for å sette i gang prosjekter man ellers ikke ville ha satt i gang.

NRK presiserer: I en tidligere versjon av denne saken sto det at «opposisjonen ønsker kontrollhøring om karanteunntak». Det riktige er at oppisjonen ønsker kontrollsak. Dette er nå rettet opp.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger