Hopp til innhold

Listhaug om stengte grenser: – Dette var på høy tid

Opposisjonen på Stortinget mener Regjeringen ikke har hatt kontroll med importsmitten, og at de strenge nasjonale tiltakene kunne vært unngått.

Sylvi Listhaug

FORNØYD: Sylvi Listhaug (Frp) har i lang tid krevd at Regjeringen har tatt grep på grensene for å stoppe importsmitten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Når vi som bor i dette landet har sittet på hjemmekontor i snart ett år, barn går delvis på skole og eldre sitter isolert, kan man ikke sitte og se på at det kommer tusener på tusener over grensa uten at man har kontroll, sier Listhaug til NRK.

– Dette er på høy tid.

NRK møter Frp-nestlederen og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre utendørs av smittevernshensyn etter at Regjeringen innførte strenge innreisetiltak i kveld.

– Dette var dessverre nødvendig. De siste dagene har vi sett at vi ikke har kontroll. Kontrollverket virker ikke, og da må man ha så sterke tiltak som i dag, sier Støre.

SE VIDEO: Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK om de nye grensetiltakene.

Han mener det er et paradoks at tiltakene strammes inn samtidig som smitten synker i landet.

– Smitten går ned fordi nordmenn tar den belastningen. Barn går ikke på trening, og her i østlandsområdet er det de mest inngripende tiltakene. Dette utsetter folk for store belastninger, og da har det vært helt uholdbart å se at smitten kommer inn over grensene, sier Støre.

– Dette kunne vært unngått om kontrollen var bedre, fastholder Støre.

NHO: Tåler to uker med stengt grense

Nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes mener barn, ung og eldre har betalt en skyhøy pris for det han mener er for sen handling fra regjeringen.

– Konsekvensene er dramatisk både for enkeltpersoner og for hele samfunnet i form av sosial nedstenging og hjemmeundervisning. Vi forventer at tiltakene fra Stortinget blir fulgt opp umiddelbart, slik at vi så snart som mulig kan åpne grensene og lette på de strenge tiltakene for befolkningen, skriver Fylkesnes i en epost til NRK.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) håper stengte grenser kan gjør det lettere å lette de strenge tiltakene kommunen har hatt de siste månedene.

– La oss håpe det. Nå må vi vente og se om det faktisk er villsmitte av det muterte viruset her i byen. Men nå må vi avvente litt og benytte nedstengingen til å virkelig få slått ned smitten, sier Johansen til NRK.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO sier at situasjonen er alvorlig, men at norsk næringsliv vil tåle to uker med stengte grenser.

– Tilbakemeldingene fra bedriften våre er at går det lengre tid enn det, så er det alvorlig. Vi er avhengig av å få inn arbeidskraft for å holde mange næringer i gang. Så trenger vi i tillegg å få inn personell til å vedlikeholde og drifte materiell, sier Almlid til NRK.

– Mange kjører rett forbi grensa

Til nå har flere grupper vært unntatt obligatorisk koronatest ved grensen, deriblant personer som pendler over grensen og yrkessjåfører (se faktaboks for mer informasjon).

Mange kjører forbi teststasjonen på Svinesund, forteller Andre Aronsen, som er beredskapsleder Halden kommune.

– Tallet på hvor mange som kjører forbi teststasjonen har jeg ikke sett på, men det er en del mennesker.

– Kommunen har ikke mulighet til å stå og si at de som passerer grensa skal komme og teste seg, så vidt jeg kan se. Vi jobber med å få trafikken hit, selv om vi fortsatt ikke har hjemmel til å tvinge noen til å teste seg. Men vi kan informere dem bedre da.

Det har blitt skrevet flere saker om falske koronatester som er brukt for å få innreise til Norge. Arbeiderpartiet ber om innstramminger her.

Avviste grensekontroll

Så sent som 10. desember avviste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) obligatorisk grensetest.

– Helsedirektoratet oppfatter ikke at obligatorisk testing har en klar medisinskfaglig begrunnelse eller er nødvendig av hensyn til smittevernet. Innreisekarantene er mindre inngripende og regnes som tilstrekkelig for å forhindre import av smitte. Obligatorisk testing kan føre til falsk trygghet. Det tar vanligvis flere dager før en smittet person har påvisbart virus. Dermed kan personer som tester negativt ved innreise, likevel utvikle sykdom, sa han til Stortinget.

– Fremskrittspartiet foreslo dette allerede i august (obligatorisk testing). Regjeringen har avvist det hele veien, for så å komme på at dette plutselig var en god ide likevel. Men det er mye som tyder på at systemet ikke er velfungerende nok, sier Jensen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger