NRK Meny
Normal

Opposisjonen krever ekspertutvalg

Dersom ikke et ekspertutvalg skal gå gjennom kraftlinjesaken på nytt, er folket ført bak lyset, mener Frp.

Terje Riis-Johansen, Jens Stoltenberg og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Statsrådene Terje Riis-Johansen, Jens Stoltenberg og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen under møtet med hordalandspolitikere tirsdag, hvor det ble åpnet for Hardanger-omkamp.

Foto: Kristin Granbo / NRK

NRK har i dag fortalt om sterke reaksjoner fra hordalandspolitikere etter at det ble klart at regjeringen vurderer å ikke bruke et ekspertutvalg i den nye gjennomgangen av kraftlinjesaken.

Olje- og energidepartementet vurderer sterkt å bestille ulike fagrapporter som de selv skal gjennomgå. Da blir det i så fall ikke et eksternt utvalg som kommer med råd til konklusjon i Hardanger-saken.

Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK i dag at folk ikke har noen grunn til å føle seg lurt .

- Alle tolket det slik

Ketil Solvik-Olsen

Energi- og miljøpolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Men Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er sterkt kritisk til dette.

– Alle tolket det som at regjeringen nå ville sikre en ekstern tredjeparts vurdering av kraftlinjesaken i Hardanger, sier Solvik-Olsen, og mener alt annet vil være å føre befolkningen bak lyset.

Han viser til at det både under pressekonferansen tirsdag og i pressemeldingen på regjeringens hjemmeside ble kommunisert at man «vil sørge for en gjennomgang ved eksterne eksperter på kraftframføring, kraftsystemer og samfunnsøkonomi.»

- Jeg ser det som helt avgjørende at man nå sørger for en helt ny vurdering i saken. Det betyr både ny utredning og at eksterne eksperter, gjerne utenlandske, kommer med en vurdering, sier han.

- Tilliten svekkes

Også Venstre-leder Trine Skei Grande krever at det er en tredjepart som vurderer saken på nytt.

- Ordførere og politikere i Hardanger har grunn til å føle seg lurt. Det er nå viktig at vi får på plass en ny og uavhengige tredjepartsvurdering og et utvalg hvor mandatet er offentlig og konklusjonen offentliggjøres, sier Skei Grande.

Venstre mener at hovedproblemet er at det ikke finnes uavhengige vurderinger av alternative løsninger til å bygge mastene. Når alle vurderinger blir gjort av organer kontrollert av regjeringen, svekkes tilliten, mener de.

- Dess dypere man nå graver i regjeringens saksbehandling ,dess flere spørsmål oppstår. Regjeringen må få på plass en tredjepartsvurdering før det fattes nye vedtak, krever Skei Grande.

Avviser utvalg

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser overfor NTB påstanden om at regjeringen har ført lokalpolitikere i Hordaland bak lyset i Hardanger-saken.

– Vi har aldri sagt at det skulle nedsettes noe utvalg. Både statsminister Jens Stoltenberg og jeg selv har vært veldig tydelige på at det skulle foretas en uavhengig ekspertvurdering, sier Riis-Johansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger