Hopp til innhold

Opposisjonen ikke fornøyd med Stoltenberg og Faremos 22. juli-svar

STORTINGET (NRK.no): Opposisjonen har med seg flere spørsmål til Kontroll- og konstitusjonskomiteen etter redegjørelsen fra statsministeren og justistministeren i Stortinget i dag.

Knut Arild Hareide, KrF-leder

HAR FLERE SPØRSMÅL: – Det er veldig liten erkjennelse fra regjeringens side om at de faktisk ga feilinformasjon da de redegjorde i Stortinget 10. november, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: NRK

KrF-leder Knut Arild Hareide nevnte i sitt innlegg alle forskjellene mellom egne evalueringer og kommisjonsrapporten.

Han var ikke overbevist over svarene han fikk fra statsminister Jens Stoltenberg.

– Det er veldig liten erkjennelse fra regjeringens side om at de faktisk ga feilinformasjon da de redegjorde i Stortinget 10. november, sier KrF-lederen til NRK.

– Det kan være gode grunner for at den informasjonen på det tidspunktet ikke var riktig. Men jeg hadde forventet at regjeringen hadde rettet opp i den feilinformasjonen, når de holder to så store og grundige redegjørelser, mener han.

Ubesvarte spørsmål

Trine Skei Grande, Venstre-leder

TVILER: – Regjeringen er flinke til å sette i gang og til å utrede, men jeg tviler på gjennomføringsevnen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: NRK

Blant spørsmålene Hareide stilte Stoltenberg, var om terrorangrepene den 22. juli var den største svikten Norge har opplevd når det gjelder sikkerhet siden andre verdenskrig. Han fikk ikke svar i Stortingssalen, men Stoltenberg svarte ja da han fikk det samme spørsmålet fra NRK i Vandrehallen etterpå.

Hareide har fortsatt flere ubesvarte spørsmål som han tar med seg til Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Under dagens utspørring utfordret han Stoltenberg til å ta med alle involverte departementer og direktorater, da han snakket om endringer.

Politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim mener Stoltenberg unngikk viktige spørsmål under høringen i Stortinget.

VIDEO: Kyrre Nakkim kommenterer høringen i Stortinget.

– Ved Statsministerens kontor (SMK) var det ingen endringer. Det viser ikke den erkjennelsen vi trenger i en så alvorlig sak. 22. juli-kommisjonen har nettopp vært tydelig på at erkjennelsen ikke var god nok helt til topps, mener Hareide.

Usikre på gjennomføringsevnen

Venstre-leder Trine Skei Grande synes redegjørelsene fra statsministeren og justisminister Grete Faremo var gode, men savnet mer offensive ministre med klare frister.

– Regjeringen er flinke til å sette i gang og til å utrede, men jeg tviler på gjennomføringsevnen. De må ha klare frister og en forståelse av at man ikke endrer kultur med rundskriv, fastslår Grande.

Erna Solberg er også bekymret for regjeringens gjennomføringsevne.

– Jeg synes statsministeren og justitsministeren hadde mange gode punkter, men jeg frykter at regjeringen er flinkere til å sette i gang prosjekter enn å gjennomføre dem, sier Solberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Erna Solberg, Høyre-leder

LEDERSVIKT: Stoltenberg har snakket om ledelse, men ikke innrømmet egen ledersvikt. Men den har vært der. Det tror jeg kontrollkomiteen er nødt til å gå dypere inn i, sier Høyre-leder Erna Solberg

Foto: NRK

Hun mener at spørsmål om mistillit kommer når Kontroll- og konstitsjonskomiteen har gått grundig igjennom rapporten, og fått de svarene Stortinget ikke har fått i dag.

– Kanskje har også Kontroll- og konstitusjonskomiteen fått en bredere erkjennelse av hvor ledelsessvikten var hos statsministeren. Han har snakket om ledelse, men ikke innrømmet egen ledersvikt. Men den har vært der. Det tror jeg Kontroll- og konstitusjonskomiteen er nødt til å gå dypere inn i, sier Solberg til NRK.

– Ikke betryggende

Frp-leder Siv Jensen

IKKE OVERBEVIST: - Det er ikke betryggende når helt essensielle endringer blir utsatt, sier Frp-leder Siv Jensen.

Foto: NRK

Frp-leder Siv Jensen synes det var nødvendig med en beklagelse fra statsministerens side i Stortinget i dag, men savnet offensivitet i redegjørelsene.

– Den viktigste beskjeden var jo at man utsetter alle strukturtiltak på ubestemt tid. Det mener jeg er ganske alvorlig, fordi det haster med å gå gjennomført en del av disse endringene som nå ble varslet utsatt, sier Jensen til NRK.

Selv om Faremo i Stortinget varslet at hun er godt i gang med en del av endringene, er ikke Jensen videre imponert.

– Ja, jeg hører det. Men det er ikke betryggende når helt essensielle endringer blir utsatt. Dette er ting vi har drøftet mange ganger, og det kreves egentlig en vesentlig ting nå, og det er politisk vilje nå. Den var det vanskelig å finne spor av i den redegjørelsen vi fikk, synes Frp-lederen.

Jensen mener det nå er viktig at kontroll- og konstitusjonskomiteen gjør jobben sin.

– Det er viktig at Kontroll- og konstitusjonskomiteen gjør jobben sin med å undersøke hva som gikk galt, hvem som har ansvaret og om det skal få konsekvenser for noen. Så er det også viktig at vi er utålmodige fra Stortingets side på at tiltak kommer, sier Frp-lederen.

AKTUELT NÅ