Opposisjonen gir seg ikke – krever nye asylsvar fra Anundsen

STORTINGET (NRK): Justisministeren slipper ikke unna bråket rundt asylbarna helt ennå. Nå krever Stortinget nye svar på om han forsøkte å forhandle seg bort fra mistillit.

Justisminister Anders Anundsen

MÅ SVARE: Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har bestemt seg for å sende et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) i asylbarnsaken.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Prøvde Anders Anundsen å inngå en hemmelig asylavtale med KrF og Venstre i bytte mot at de droppet sterk kritikk eller mistillit mot ham?

Spørsmålet har hengt over statsråden siden Dagsavisen og NRK i slutten av mars omtalte saken.

Ap, SV, Sp krever svar

Mandag ble det klart at Anundsen nekter å svare Stortinget på om opplysningene stemmer. Han viser til at de fire samarbeidspartiene har flertall på Stortinget, og sier at han av prinsipp ikke vil gå inn hva som er blitt sagt i politiske samtaler mellom dem.

Svaret provoserte Arbeiderpartiets Jette Christensen. Hun mener Stortinget bør få svar på om «det er sånn at vi har en justisminister som bruker konstitusjonen som politisk valuta».

Slipper grilling – får brev

Etter dagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen sørget SV, Arbeiderpartiet og Sp for at saken lever videre. Anundsen blir ikke innkalt til en ny høring, men komiteen sender et nytt brev der de krever svar på om han forsøkte å påvirke utfallet av kontrollsaken mot ham.

– Han har ikke svart i offentligheten, han har ikke svart på et brev fra én representant, men det har en annen tyngde når kontrollkomiteen spør. Jeg forutsetter at vil bidra til å opplyse det, for påstanden om kjøpe seg til å slippe kritikk er veldig alvorlig, sier Bård Vegar Solhjell (SV) til NRK.

Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som verken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere verken Stortinget eller enkeltrepresentanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet.

Anders Anundsen / Skriftlig svar til Lundteigen

Anundsen forsøk på byttehandel skal ha kommet mens kontrollkomiteen behandlet den såkalte asylbarnsaken. Både Ap og SV mente justisministeren hadde brutt opplysningsplikten overfor Stortinget, og uttrykte sin mistillit.

Kristelig Folkeparti og Venstre nøyde seg mot å gå inn for sterk kritikk av statsråden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger