Hopp til innhold

- Mye ord, lite handling

Opposisjonen er ikke imponert over Soria Moria 2. Frp-lederen mener det er lite nytt å finne i regjeringsplattformen.

Siv Jensen (Frp)
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Vi møtte opposisjonen i Stortingets vandrehall like etter at regjeringen la frem sin sin nye plattform på Soria Moria i dag.

LES: Soria Moria II-erklæringen

- Mye ord, lite handling

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, sier hun ikke er imponert over det regjeringen presenterer.

- Det er mye ord og lite forpliktende handling. Jeg finner ingenting nytt innen helse- og eldreomsorgen. Det ligger ikke noe der som vil bedre situasjonen for eldre og pleietrengende, sier Siv Jensen.

- Det er ingen innstramming. De har forsøkt å skape et inntrykk av å være tøffe i asylpolitikken, men det er ikke noe nytt der, sier Jensen, og legger til at de ønsker at langt flere skal settes i lukkede mottak.

Erna Solberg (H)

Erna Solberg (H) leser den nye Soria Moria erklæringen i Stortingets vandrehall.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ikke imponert

Høyre-leder Erna Solberg sier hun heller ikke er særlig imponert over det som kommer frem i den nye regjeringsplattformen. Hun mener den er alt for generell og at den ikke staker ut noe klar kurs.

- De har ikke tatt tak i de store utfordringene, men forhandlet om de små flaggsakene. Plattformen staker ikke ut noen kurs for Norge, sier Solberg.

Hun mener også at plattformen feier mange problemer under teppet.

Familien og miljøet taper

Krfs leder Dagfinn Høybråten mener miljøet og familien er taperne i den nye regjeringsplattformen.

Dagfinn Høybråten (Krf)

Dagfinn Høybråten (Krf) i Stortingets vandrehall.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- Vi er skuffet over at regjeringen ikke har klart å komme frem til en mer forpliktende plattform, særlig når det gjelder miljø, fattigdom og familiepolitikk. De utsetter spørsmålet om konsekvensutredning av oljeboring i nord og de kutter kontantstøtten for toåringene, sier Høybråten.

- Det er overraskende at de fjerne en velferdsordning som gir tusenvis av familier frihet til å velge hvordan de vil organisere hverdagen sin selv. Det er skuffende at SV skyver oljeboringsspørsmålet foran seg, sier Høybråten.

Fattigdomsproblemet ble diskutert i valgkampen, og Høybråten er skuffet over manglende løfter i den politiske plattformen som ble presentert i dag.

- Jeg ser ingen spor av at kampen mot fattigdom har blitt prioritert, sier Høybråten.

- Redde for Frp

Trine Skei Grande i Venstre mener den politiske plattformen har fjernet seg fra rødgrønt til et stor sosialdemokrati.

- Regjeringen har ikke evnet å ta grep om klimapolitikken samt forskning- og kunnskapssatsningen. De har begått en rekke usosiale grep for de i samfunnet som trenger det mest, sier Skei Grande.

- Innstrammingen i asylpolitikken vitner om at Arbeiderpartiet er livredde for Fremskrittspartiet, legger hun til.

Skei Grande sier at Venstre kan ikke akseptere regjeringens forslag om høyere terskel for å få oppholdstillatelse på humanitært grunnlag og et generelt krav om fire års arbeid eller utdanning skal være vilkår for å få familiegjenforening. Hun mener også at regjeringen svikter asylbarna, og at asyl- og flyktningpolitikken blir mindre human.

- Det er svært skuffende at regjeringen nok en gang svikter asylbarna. At noen barn ikke skal ha de samme rettighetene som andre barn er ikke riktig. Regjeringen sier nå rett ut at de ikke kommer til å overføre ansvaret for enslig mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år til barnevernet, sier Skei Grande.

Trine Skei Grande (V)

Trine Skei Grande (V) i Stortingets vandrehall.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

AKTUELT NÅ