Regjeringen oppnevner settestatsråd for Giske

Regjeringen oppnevner settestatsråd for Trond Giske i saken hvor vennen Rune Olsø er utpekt som ny Entra-sjef.

Trond Giske

INHABIL: Trond Giske opplyste i går at han hadde erklært seg inhabil i spørsmål om Olsøs ansettelsesforhold.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Giske opplyste i går via sin kommunikasjonssjef at han hadde erklært seg inhabil i spørsmål om Olsøs ansettelsesforhold.

Olsø ble konstituert som administrerende direktør i Entra Eiendom i april i år. I styremøtet 26. september i år ble vedtaket om å gi ham jobben fattet.

I går ble det kjent at et knapt mindretall i styret i Entra eiendom var negative til å ansette Olsø som direktør.

Knapt flertall

Rune Olsø

KNAPT FLERTALL: Styret i Entra eiendom ga jobben som administrerende direktør til Rune Olsø i september. Det var knapt flertall for avgjørelsen, og et mindretall mente at han ikke var kvalifisert for jobben.

Foto: Arbeiderpartiet

Et knapt mindretall bestående av styreleder Siri Hatlen, nestlederen og et tredje styremedlem stemte mot å gi ham jobben som administrerende direktør.

NRK kjenner til at mindretallet mente Olsø, som er en nær venn av Giske, ikke hadde den rette kompetansen til toppjobben. De mente at lønnen på fire milioner kroner han ble tilbudt ikke står i forhold til den kompetansen han har.

Fire av styremedlemmene, inkludert to ansattrepresentanter, stemte for å gi Olsø jobben.

Etter det NRK erfarer ble det aldri lagt fram argumentasjon i styret for hvorfor Olsø fortjente jobben.

Aldri utlyst

Stillingen som administrerende direktør i Entra Eiendom ble aldri utlyst. Etter det NRK erfarer var flere kandidater inne til intervju hos styret, og mindretallet innstilte på en annen kandidat.

– Jeg viser til styrets vedtak om å ansette Olsø, sa styreleder Siri Hatlen til NRK torsdag kveld.

Hun ønsket ikke å kommentere styrets interne saksbehandling.

– Som ansatt forholder jeg meg til styret som organ, og jeg fikk et tilbud fra styret som jeg har akseptert. Jeg har også gjort det klart at jeg ønsker et lavere lønnsnivå enn tidligere administrerende direktør, sa Rune Olsø til NRK.

Høye lederlønninger

Olsø har sittet i ledelsen i Entra eiendom siden 2005. Først som direktør for strategi og forretningsutvikling fram til 2010, og de siste to årene som viseadministrerende direktør.

Tirsdag skrev NRK at lederlønnen Olsø har i Entra Eiendom ligger skyhøyt over lønnsnivået til toppsjefene i private selskaper som Olav Thon, Selvaag og Obos.

Lederlønningene var også tema under trontaledebatten i Stortinget torsdag. Selv Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen medga at lønnsnivået i Entra er for høyt.

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam sier det er høyst uvanlig at styret i et statlig selskap er uenige om en direktørs kvalifikasjoner

KOMMENTERER: - Det er uvanlig og uprofesjonelt, kommenterer Magnus Takvam om saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger