Oppfordret til muslim-drap på Listhaugs Facebook-side

Sylvi Listhaug (Frp) har et mulig medvirkningsansvar, mener ytringsfrihetsekspert.

hatytring på Sylvi Listhaugs Facebook-side

OPPFORDRET TIL DRAP: Dette innlegget lå ute på Sylvi Listhaugs Facebook-side i halvannet døgn.

Foto: Skjermdump av Sylvi Listhaugs Facebook-side

Kommentaren som oppfordrer til drap på muslimer og hyller Breivik, ble lagt ut på Sylvi Listhaugs Facebook-side fredag kveld.

Søndag formiddag ble den fjernet.

Jon Wessel-Aas

ADVARER: Advokat og spesialist på ytringsfrihet, Jon Wessel-Aas sier Listhaug har et potensielt medansvar for kommentarer på Facebook-siden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi ble gjort oppmerksom på denne kommentaren i dag tidlig, og da ble den fjernet umiddelbart og brukeren utestengt. Det var helt vanvittig det som sto der, og vi ønsker selvsagt ikke sånne ting på siden, sier Listhaugs rådgiver Espen Teigen.

Potensielt medansvar

– Ytringen rammes av straffebestemmelsene om oppfordring til straffbare handlinger og hatefulle ytringer. Sylvi Listhaug har et potensielt medvirkningsansvar, fordi hun styrer hva som kan stå der, kommenterer advokat og spesialist på ytringsfrihet, Jon Wessel-Aas.

Han sier det ikke er trukket noen prinsipiell juridisk grense for moderering av så grove kommentarer her i landet.

– Når et slik medvirkningsansvar inntrer, er rettslig uavklart i Norge. Innebærer ansvaret at man aktivt må følge med og fjerne innlegg, eller holder det om man fjerner det når man blir gjort oppmerksom på det?

Wessel-Aas tror ikke en norsk rett vil komme fram til at man generelt plikter å følge med løpende for å unngå medansvar, men påpeker at sammenhengen kommentaren står i, heller mot at man må være ekstra oppmerksom.

Kommentaren lå under et innlegg fra Listhaug der hun forsvarer uttalelsene om at vi i Norge drikker alkohol og spiser svinekjøtt.

Sylvi Listhaug sjekker sin egen Facebook-side, mens rådgiver Espen Teigen drikker kaffe i bakgrunnen

IVRIG: Sylvi Listhaug sjekker sin egen Facebook-side, mens rådgiver Espen Teigen drikker kaffe i bakgrunnen. Bildet er tatt i forbindelse med en sak som ble publisert i september om Listhaugs Facebook-profil.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Les også: Hva er det med Sylvi Listhaug som gjør at hun tar av på Facebook?

83.000 følgere

Det er ikke første gang Listhaug med sine over 83.000 følgere må svare for grove kommentarer som ligger ute på Facebook-siden hennes.

I mai gjaldt det hets og nedsettende karakteristikker av blant andre AUF-leder Mani Hussaini.

– Sånne ytringer bør ikke står der i timevis. Det er bare tull at det ikke er tid nok, sa statsviter og forfatter av boka «Sosial kommunikasjon» Svein Tore Marthinsen til NRK da.

Nå er det altså snakk om oppfordring til drap som lå ute i halvannet døgn.

– Gjør så godt vi kan

– Vi tar fullstendig avstand fra alle kommentarer som enten er rasistisk, diskriminerende eller andre overtramp. Vi gjør så godt vi kan med å slette kommentarer og utestenge brukere som gjentatte ganger går over grensen. Det er viktig at folk husker at de har et ansvar for det de selv skriver, sier Teigen.

De ble gjort oppmerksom på innlegget da noen skrev om det på Twitter.

– Hva om dere ikke hadde blitt varslet?

– Kommentaren hadde uansett blitt fjernet til slutt. Jeg leser gjennom alt i ettertid, men en forhåndsgodkjenning ville kvalt en levende debatt, sier Teigen.

– Hva tenker du om at dere har et mulig juridisk medansvar for slike ytringer?

– Vi gjør vårt beste. Det er trist at det legges ut slike ting, men vi jobber hele tiden med å overvåke det. Folk har også et selvstendig ansvar for det de legger ut, sier Teigen, som sier det ikke er aktuelt å endre rutiner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger