Hopp til innhold

Helsemyndighetene ønsker koronavaksinering på arbeidsplasser

Bedrifter oppfordres nå til å samarbeide med kommunene for å tilby vaksine på jobben. Det skjer blant annet for å fange opp grupper med lav vaksineringsgrad.

Koronavaksine fra Pfizer

Det er store forskjeller i vaksinasjonsgraden i ulike grupper av nasjonaliteter i Norge. Det vil myndighetene gjøre noe med ved økt vaksinering ute i bedrifter.

Foto: Heiko Junge / NTB

I går presenterte Folkehelseinstituttet nye tall som viser vaksinasjonsgrad i Norge etter nasjonalitet.

De viser at tre grupper ligger et godt stykke lavere enn de andre i vaksineringen mot covid-19. En av dem representerer den største enkeltgruppen av personer med innvandrerbakgrunn, som er polske statsborgere.

Av 88 680 polakker i Norge, er bare 44,8 prosent fullvaksinert. Enda færre av rumenerne er vaksinert, 43,7 prosent, men denne gruppen er bare på 13 099 personer. Litauere ligger også lavt. 46,5 prosent av de 34 404 fra Litauen i FHIs oversikt er fullvaksinerte.

Se full oversikt over nasjonaliteter lenger ned i saken.

Polen er samtidig ett av landene med størst smittespredning i verden, viser oversikten fra Worldometers.

Mange i disse gruppene er til daglig på jobb i norske bedrifter. Derfor ønsker Helsedirektoratet at de skal få tilbud om vaksine på jobben, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad

Espen Nakstad ber bedrifter ta kontakt med kommunen for å få til vaksinering på arbeidsplassen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er en stor fordel om bedrifter kontakter kommunen og prøver å lage ordninger for å tilby vaksine til de ansatte, enten ved at de reiser til vaksinesenter eller at det vaksineres på arbeidsplassen.

Særlig ved større bedrifter med mange arbeidsreisende fra disse landene, tror han det kan være effektfullt.

– Vi er veldig opptatt av å legge til rette for økt vaksinering. Og tilreisende arbeidere har større sannsynlighet for å takke ja til vaksinen, dersom de tilbys denne på jobb i Norge, mener Nakstad.

Det å vaksinere seg, er uansett en frivillig sak.

NHO oppfordrer til å finne løsninger

Byggebransjen er en av bransjene der det jobber mange fra land med lav vaksineringsgrad.

Byggenæringens Landsforening opplyser til NRK at det så langt ikke er meldt om at byggeplasser har vesentlige utfordringer med smittespredning som har ført til avbrudd eller forsinkelser.

Morten Nygård Bakke

Seniorrådgiver Morten Nygård Bakke i NHO har bedt medlemsbedriftene deres om å tenke hvordan de kan tilby vaksine på jobb.

Foto: Moment Studio

Likevel oppfordrer nå Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, alle sine medlemsbedrifter til å organisere vaksinering på arbeidsplassen, sier seniorrådgiver Morten Nygård Bakke.

– Som den største arbeidsgiverorganisasjonen vil vi være med på å øke vaksinasjonsgraden. Derfor oppfordrer vi nå bedriftene til å ta kontakt med kommunen eller private aktører for å tilby vaksine til sine ansatte, uansett nasjonalitet, sier Bakke.

Store variasjoner

Tallene fra FHI viser at flere grupper ligger lavt på vaksinasjonsstatistikken.

Totalt har befolkningen i Norge med innvandrerbakgrunn en grad av fullvaksinering på 69,6 prosent, mens tallet for norske statsborgere uten innvandrerbakgrunn er på 91,8 prosent.

Arbeidshender med hansker

Enkelte nasjonaliteter ligger lavt på vaksinasjonsgrad. Det gjelder blant andre polakker, som det er mange av på norske byggeplasser.

Foto: Heiko Junge / NTB

På vaksinasjonstoppen, med en andel som høyere enn for nordmenn uten innvandrerbakgrunn, er vietnamesere, der 92,1 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Også gruppen av innvandrere fra Thailand, Filippinene og India ligger høyt.

Se hele oversikten her:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror det er flere grunner til at folk i ulike grupper ikke tar vaksinen.

– Personer fra land i Europa med lav vaksinedekning har nok ulike grunner; det kan være at man bruker mye på å reise og jobbe, og da prioriterer man kanskje ikke å bruke fritiden på å skaffe seg vaksine i hjemlandet. Men da kan det være en fordel om det legges til rette for dette på arbeidsplassen i Norge, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger