Hopp til innhold

– Norwegian tar etter gangstermetodene til Ryanair

LOs største forbund, med over 300.000 medlemmer, mener Norwegian har gjort seg til en versting i arbeidsmarkedet.

Fagforbundet oppfordrer passasjerer til å la være å bruke Norwegian, etter at NRK fortalte tirsdag at flere thailandske kabinansatte har en grunnlønn på 3000 kroner.

– Slike selskaper bør man sky

– Jeg ser ingen grunn til at vi i det hele tatt skal bruke Norwegian når virksomheten opptrer på den måten, sier Stein Gulbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg.

NRK har fått innsyn i kontraktsvilkår som viser at de fleste av Norwegians thailandske kabinansatte har en grunnlønn på under 3000 kroner i måneden.

Noen tillegg til grunnlønnen er det. Blant annet får de 200 kroner ekstra for den tolv timer lange flyturen mellom Bangkok og Oslo.

– Dette er grov arbeidslivskriminalitet. Lønnsnivået i seg selv er fullstendig uanstendig. Selve politikken undergraver norsk arbeidsliv på en slik måte at det bidrar til å underminere den norske velferdsstaten. Enhver må se på dette som en grov provokasjon, sier Gulbrandsen.

– Norwegian tar etter gangstermetodene til Ryanair og definerer seg ut av et seriøst norsk arbeidsliv, tordner Gulbrandsen.

– Denne påstanden faller på sin egen urimelighet. Men forbundet står fritt til å komme med uttalelser, svarer informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.

Vet du noe om dette? Tips oss på 03030!

Ber folk la være å fly Norwegian

Gulbrandsen, som sitter i Fagforbundets mektige arbeidsutvalg, vil ikke bare at organisasjonens 340.000 medlemmer skal slutte å fly med Norwegian. Han oppfordrer alle landets flypassasjerer til ikke å bruke selskapet.

– Dere har tidligere som andre oppfordret til boikott av Ryanair. Vil dere oppfordre til det samme overfor Norwegian?

– Anstendige organisasjoner og anstendige mennesker benytter ikke virksomheter som er med på å undergrave den norske velferdsstaten, svarer Gulbrandsen.

Tidligere har fagforbundet også oppfordret til boikott av Ryanair, som har lignende lønnsbetingelser som Norwegian nå har innført.

Han mener praksisen er tvilsom og håper at politikerne griper inn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lasse Sandaker-Nielsen

Informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen vedgår at de thailandske kabinansatte ikke jobber i Thailand, men mener det er riktig å sammenligne med thailandske lønninger.

Foto: Margret Helland / NRK

– Norske myndigheter kan ikke se på og stilltiende akseptere at et relativt anstendig arbeidsliv som vi har i Norge, skal undergraves på denne måten.

Norwegian: – Får mer enn gjennomsnittslønna i Thailand

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian mener fagforeningen bommer i kritikken.

– Det våre kabinansatte sitter igjen med hver eneste måned når de får lønnen sin utbetalt fra oss, er langt over hva som er gjennomsnittslønnen i Thailand, sier Sandaker-Nielsen.

Norwegian vedgår like fullt at de thailandske kabinansatte ikke jobber i hjemlandet.

– Arbeidsplassen deres er i lufta. Så hviler de på hotell i Oslo og i New York. Utgangspunktet for lønnsnivået og betingelsene er der hvor de bor. De starter arbeidsperioden sin i Thailand, og de avslutter den i Thailand.

– Det blir feilaktig å sammenligne lønninger for nordmenn bosatt i Norge med lønninger for thailandske kabinansatte bosatt i Thailand. Som de fleste vet er kostnadsnivået i Thailand ganske annerledes enn kostnadsnivået i Norge, sier Sandaker-Nielsen.

AKTUELT NÅ