NRK Meny
Normal

Oppfordrer 360.000 medlemmer til sympatistreik

Den nordiske transportarbeiderføderasjonen anbefaler sine 48 medlemsorganisasjoner å gjennomføre sympatiaksjoner med de streikende pilotene i Norwegian. Dermed kan 360.000 arbeidstakere gå til til sympatistreik.

Peter Lövkvist

Generalsekretær Peter Lövkvist i Nordiska Transportarbeterfederationen ber sine forbund om å gå til sympatistreik til støtte for de streikende pilotene i Norwegian.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Etter en to timer lang orientering med Parat kunne generalsekretær Peter Lövkvist i Nordiska Transportarbeterfederationen fortelle at han har bedt medlemsforbundene om sympatiaksjoner.

Han sier meningen med oppfordringen ikke er at konflikten skal eskalere.

– Tvert imot. Vi håper at dette skal bidra til en raskere løsning.

Sammen med et titall representanter fra ulike forbund i Norden oppfordrer er han i Oslo tirsdag for å diskutere hvordan nordiske fagorganiserte kan samarbeide for å hindre streikebryteri under Norwegian-konflikten.

– Streikebryteri

Før forbundene kom sammen sa Norwegian til NRK at de mener møtet bidrar til å gjøre situasjonen enda verre, og at bare selskapet ønsker å få passasjerene hjem.

Men Lövkvist mener møtet bør anses som en solidaritetsaksjons som viser at forbundene i Norden stiller opp for hverandre.

En rekke selskaper har fløyet passasjerer for Norwegian under streiken, men de fleste av dem er ikke vanligvis i direkte konkurranse om de samme passasjerene. Lövkvist er ikke i tvil om at dette er en form for streikebryteri.

– Når man under en konflikt leier inn fly for å opprettholde virksomheten, er det streikebryteri, selv om selskapet sier de gjør det for å ta hånd om passasjerene, sier Lövkvist til NRK.

Konkurs

Føderasjonen organiserer en rekke fagforbund som har fagorganiserte i en rekke ulike funksjoner på nordiske flyplasser. Dersom alle går til sympatiaksjon, kan det lamme Norwegians internasjonale ruter fullstendig, sier Lövkvist.

– Det kan bli en konsekvens, sier han.

– Vi ønsker å beskytte den nordiske modellen med at arbeidstakere har en fast arbeidsgiver, føyer han til.

– Men ved å oppfordre til sympatistreik, risikerer du at selskapet går konkurs og tap av arbeidsplasser?

– Det ansvaret ligger ikke på meg. Men det kan jo bli konsekvensen, ja, sier Lövkvist, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger