Hopp til innhold

Operation gelungen. Patient tot

I Aftenposten i går, under tittelen "Den skandaløse sommeren 2007", lar Nina Witoszek en gjest fra Venus studere norske aviser. Han oppdager tre skandaler.

Kommentar: Haakon Børde
Foto: NRK

Skandale 1: "Prinsessen utfordret den rådende dialektiske materialismen og human-etiske filosofien ved å erklære at engler finnes".

Skandale 2: Været. Avisene forsøkte å tvinge sola til å vise seg i Sør-Norge.

Skandale 3: Penger og opsjoner

Agurkfri sommer

Jeg er nyhetsjournalist, har hatt vakt denne sommeren og føler behov for å takke kjeltringene i næringslivet varmt fordi de har sørget for en agurkfri sommer.

En takk for at grådigheten deres har vært emne i prime time på fjernsyn og på førstesidene i alle aviser.

Æres den som æres bør

Dere skal ha særlig stor takk fordi dere tror at det er deres arbeid og dét alene som forklarer hvorfor næringslivet og aksjonærene og resten av oss er de rikeste i verden.

President Bush og statsminister Brown i en golfbanebil.

President Bush og statsminister Brown i en golfbanebil.

Foto: Charles Dharapak / AP

Og takk og anerkjennelse skal dere ha fordi dere ikke gir George W. Bush og krigene hans og araberne og sør-amerikanerne og andre i OPEC æren for at Norge er verdens beste land å bo i, men innkasserer æren sjøl ved å håve inn millioner i tillegg til den feite lønna - eller gasjen heter det kanskje - for jobben dere gjør.

Og sikkert gjør aldeles utmerket. I likhet med de fleste andre i arbeidslivet som dere er avhengige av og som er forutsetningen for at dere i det hele tatt har jobb.

"Godt politiarbeid"

Vi nyhetsjournalister har ikke behøvd å brodere og finne nye vrier på Arne Johannessen som syntes Trondheims-politiet gjorde "godt politiarbeid" da det ville arrestere Eugene Obiora. Politiet i Trondheim greide ikke å arrestere Eugene Obiora. Han motsatte seg arrest. Han døde i et politigrep i basketaket. Arne Johannessen leder Politiets Fellesforbund og vet selvfølgelig hva han snakker om.

Eugene Ejike Obiora

Eugene Ejike Obiora

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

"Operation gelungen, Patient tot", sier tyskerne: "Operasjonen var vellykt, pasienten er død".

Godt eller dårlig arbeid

Heller ikke har det vært nødvendig i sommer å bruke spalteplass og sendetid b a r e på politiarbeidet og ambulansemannskapsarbeidet i Sofienbergparken i Oslo for noen uker siden, om dette arbeidet var godt eller dårlig, mener jeg.

Sofienbergparken
Foto: Caroline Drefvelin

Ali Farah har seg selv å takke for at han ble slått ned - å be noen om å sparke fotball et lite stykke unna babyen man er i parken med sammen med samboeren, er jo jamngodt med å be om å bli slått ned. Hvorfor skulle politi og ambulansemannskap da ha det travelt med å få mannen til sykehus? Hva skulle han på sykehus, forresten? Han kunne jo tisse!

- Demokratisk plikt

En tidligere kollega som ble politiker begrunner hvorfor det er viktig å skrive om opsjonene i Hydro. Stein Ørnhøi i Klassekampen i går: "Det er en demokratisk plikt å holde konflikten rundt Eivind Reiten varm", skriver han. Hvis Reiten er styreleder i StatoilHydro når det er Stortingsvalg om et par år, har demokratiet tapt, mener Ørnhøi.

Skattetrykket før

Det var en gang en organisasjon som het Norsk Arbeidsgiverforening. Den klaget fælt over vilkårene næringslivet hadde å virke under, vilkår som Arbeiderpartiets flertall på Stortinget fikk vedtatt gjennom mange etterkrigsår. Særlig var Arbeidsgiverforeningen oppbrakt over skattene som gjorde at det ikke var profitt å pløye tilbake i bedriftene. Skattetrykket hindret investeringer, var omkvedet. Og der var hakket i plata.

Nå heter Arbeidsgiverforeningen Næringslivets Hovedorganisasjon.

Ingen krokodilletårer mer

I opsjons-Norge ser jeg ikke krokodilletårene over profitt som ikke blir pløyd tilbake i næringslivet for å skape flere arbeidsplasser og styrke konkurranseevnen. Jeg hører ikke klagene over skattetrykket - bortsett fra John Fredriksen, da, skipsrederen som har søkt og fått økonomisk asyl på Kypros, tror jeg det var, og som ikke vet om han har tapt 4,5 milliarder kroner eller 4,5 milliarder dollar på børsnedgangen den siste tida, ifølge Dagens Næringsliv.

John Fredriksen

John Fredriksen

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En parentes her: Ve den ikke-hvite som banker på UDI-døra og ber om økonomisk asyl i Norge.

Opsjonenes vekslepenger

Nei, nå er omkvedet at 36 ledere i Hydro gjør så framifrå arbeid at det skulle bare mangle at de ikke får 210 millioner kroner på deling, flest millioner til Hydro-sjef Eivind Reiten som har levert noen millioner tilbake for å kjøpe seg jobb som styreleder i StatoilHydro. Han beholdt 20, leverte 7,8 tilbake. Millioner. Vekslepenger.

Og vi som har lært at det var å undergrave demokratiet i oldtidens Roma - eller var det oldtidens Aten - når senatorer delte ut sekker med korn til velgere for å sikre seg stemmer. Jo, Stein Ørnhøi har et poeng, han.

Noen kommentatorer har ment at Reiten & Co undergraver sentrale norske verdier - var det ikke Norge som oppløste adelen fordi alle mennesker har lik verdi?

Best for oss og Hydro

Hallvard Bakke i den samme Klassekampen: "Og Reiten burde ha sagt det som det er: Ja, vi er grådige. Og vi velger å holde oss til teoriene som sier at dersom alle sørger for å karre mest mulig til seg selv, vil det være best både for Hydro og landet".

God, bedre best: Var det ikke en statsminister for noen år siden som mente at det er typisk norsk å være god?

Lua i handa?

Nye tider krever ny Oppførsel. Hvis jeg kjenner igjen Eivind Reiten i bil - og han kan hjelpe meg med det hvis han husker å feste vikingeskipflagget på høyre skjerm - hvis jeg altså kjenner ham igjen, skal jeg huske å rive av meg lua i veikanten.

Nå utenriks:

Taliban

Når Taliban skyter først ett, så et sør-koreansk gissel til og begrunner det med at den afghanske regjeringen er døv overfor kravet om frihet for Taliban-fanger, hvem legger da de pårørende på den koreanske halvøya for hat - Taliban eller Kharzai-regimet?

Ingen av dem. De fortvilte menneskene i Sør-Korea forlanger at Pakistan skal finne vei bort fra bestialiteten.

Et etisk spørsmål

Vi kan stille et etisk spørsmål. Hva er best arbeid - at Taliban tar 23 sivile hjelpearbeidere som gisler og dreper et par av dem for liksom å understreke at de mener alvor - eller at bombefly noen kilometer over bakken bomber bryllup fordi det er m i s t a n k e om at det befinner seg talibanere eller Al Caeda'ister blant bryluppsgjestene?

Et etisk spørsmål til

Hva er best arbeid - at en arrestant dør eller at et voldsoffer havner i pustemaskin?

Før: - Jødene har skylda

Det er enklere i Midtøsten: Der er Israel målet for palestinsk hat uansett. Det er som i Tyskland i 30-åra og i utallige andre europeiske land til alle tider: Jødene har skylda for alt som er vondt og leit. Ja, og sigøynerne. Og ellers alle flertallene ikke har noe med å gjøre. Og hvis det er slik at mest mulig kaos og anarki på Vestbredden og i Gaza tjener Israels interesser, ja da har palestinerne kanskje et poeng - i motsetning til arierne i Europa for 70 og flere år siden.

Vi skal hjem igjen - for det må da være viktigere ting å være opptatt av!

Den dårlige nyheten

Denne norske sommeren for eksempel, da festivalpublikum, teltfolket, bobilfolket, hyttefolket og de fleste andre søringan har plasket gjennom søla og hatt vondt av seg selv fordi foreldrene deres var vettløse nok nok til å bringe dem til verden i dette landet.

Den gode nyheten

Og så - mot slutten av fellesferien - ble vi satt på plass alle sammen. Vi skulle like regnet, fikk vi vite, vi skulle takke for regnet. For regnet ikke bare vasket Oslo sentrum. Regnet oppnådde også det politiet ikke har greidd. Det gjorde Oslo til en trygg by der ungjenter ikke blir voldtatt. Der pøbler ikke stikker av med veskene til eldre damer. Ikke var det slåsskamp i drosjekøene heller.

Uteliv
Foto: NRK

Men - var det drosjekøer i striregnet utpå natta? Svinset ungjentene omkring på gata i striregnet? Og hvis de gjorde det, var de ikke da innhyllet i heldekkende regntøy omtrent som afghanske kvinner i sine burqaer? Og gikk de eldre damene tur med veskene sine i striregnet?

Volden i Oslo blir borte hvis bare folk holder seg hjemme og nok av dem reiser til Bulgaria for å slåss rundt nattklubber i Sofia i stedet. Altså hvis det regner nok i Norge.

Regn for miljøet

Og regnet løser miljøproblemet. Regner det nok i Norge, kan danskene skru av kullkraftverkene sine. Kanskje polakkene også. Når magasinene i Norge er så fulle at de nesten renner over, kjøper danskene strøm fra oss. Kanskje polakkene også. Da slipper de ikke ut så mye CO2 som de gjør hvis det er solsommer og lite vann hos oss.

Dere får tåle å bli litt våte på beina, ville Al Gore formane oss, dere som bor i verdens beste land.

Al Gore tar ikke miljøet på alvor, egentlig, hevder kritikere.

Al Gore og Richard Branson

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Men vold i Oslo eller ren by denne sommeren, vet jeg ingenting om, der jeg har plukket noen tusen mordersnegler og lagt dem på salt og skyldt dem ned i do. 

AKTUELT NÅ